Ristiallergia

Ristiallergia liittyy siitepölyallergiaan. Esimerkiksi koivun siitepölylle allerginen voi saada oireita tietyistä kasviksista, mausteista ja pähkinöistä, koska niiden proteiinirakenne muistuttaa koivua. Oireet ovat useimmiten lieviä paikallisoireita, esimerkiksi suun kutinaa. Oireiden saaminen on hyvin yksilöllistä. Oireita voi aiheuttaa yksi tai useampi kasvis, mauste tai pähkinä. Oireet voivat olla voimakkaampia siitepölyaikana ja vähentyä tai poistua kokonaan siitepölykauden ulkopuolella. Osalla siitepölyallergisista oireita ei tule lainkaan.


Kasvisten käsittely voi vähentää oireita

Kasvisten käsittely usein poistaa tai vähentää oireita. Käsittely voi olla keittämistä, paistamista, mehustamista, jopa raastamista, soseuttamista tai pakastamista. Myös talven yli varastointi esimerkiksi porkkanan kohdalla voi auttaa. Käsittely ei kuitenkaan poista oireita sellerin ja palsternakan kohdalla. Käsittely ei auta myöskään mausteisiin eikä pähkinöihin. Löydät lisätietoa ristiallergiasta Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Koivun siitepölylle allerginen voi saada ristiallergiaoireita erityisesti näistä: raa'at vihannekset ja hedelmät kuten peruna, porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti, selleri myös kypsennettynä, omena, päärynä, luumu, kiivi, persikka, sekä pähkinät ja manteli ja jotkut mausteet kuten pippurit, kaneli, inkivääri, kumina, kurkuma ja sinappi.
Koivun siitepölylle allerginen voi saada ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista, joiden proteiinirakenne on koivun kaltainen.