Kahvilassa ja ravintolassa ruoka-allergian kanssa

Kahvilla käyminen ja ulkona syöminen tuo monelle mukavaa vaihtelua arkeen. Ruoka-allergiselle kahvila- ja ravintolakäynnit voivat kuitenkin tuottaa stressiä, jos joutuu jännittämään, saako itselle sopivaa juotavaa tai syötävää. Ystävällinen asiakaspalvelu ja itselle sopivat tuotteet jättävät hyvän kokemuksen ja saavat tulemaan toistekin.


Vinkkejä kahvila- ja ravintolakäynteihin

Hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja ruoka-allergiselle kannattaa kysellä vertaistukiryhmissä. Hyvistä paikoista jaetaan mielellään vinkkejä muillekin. Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys keräsivät vuonna 2023 ruoka-allergisten kokemuksia kahvilassa käymisestä. Kyselyn yhteydessä jaettiin runsaasti vinkkejä hyvistä kahviloista. Vinkatut kahvilat löytyvät listauksena Allergia-, iho- ja astmaliiton blogista. On kuitenkin hyvä huomata, että allergian aiheuttaja vaikuttaa siihen, löytyykö sopivaa syötävää. Kahvila, joka palveli hyvin sitä suositellutta maitoallergikkoa, ei välttämättä tarjoa sopivaa syötävää kananmuna-allergiselle.


Ota yhteyttä ennen ruokailua

Kahvilaan tai ravintolaan voi olla yhteydessä ennen vierailua. Yhteydenotossa voi kertoa omat allergiansa ja tiedustella, löytyykö itselle sopivaa syötävää. Vaikka sopivaa syötävää ei suoraan löytyisi, hyvän asiakaspalvelun kahvila tai ravintola kehittelee jotakin sopivaa, kun allergiat on ilmoitettu etukäteen. Hyvästä palvelusta kannattaa aina antaa kiitosta.


Allergiakortti apuna

Kahvila- ja ravintolakäyntejä helpottamaan on kehitetty Allergiakortti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sen voi täyttää tietokoneella, tulostaa ja laminoida. Kortti on pankkikortin kokoinen ja mahtuu kätevästi lompakkoon tai puhelimen suojakuoreen. Kortti annetaan kahvilassa tai ravintolassa asiakaspalvelijalle. Asiakaspalvelija näkee kortista helposti allergiat, kun tarkistaa tuotteiden ainesosatietoja. Kortin voi myös välittää kokille.


Luentotallenteita kahvila- ja ravintolavierailuista

Kahvilassa käyminen oli vuoden 2023 Ruoka-allergiapäivän teemana. Ruoka-allergiapäivänä järjestettiin Ruoka-allergiailta-verkkoluento, joka sisälsi mm. paneelikeskustelun aiheesta. Myös kahvilahenkilökunnalle järjestettiin tietoisku Asiakkaana ruoka-allerginen. Molemmista verkkotilaisuuksista on tehty tallenteet.


Ilmoitus allergiareaktiosta

Jos saa kahvilassa tai ravintolassa itselle epäsopivaa ruokaa, kannattaa olla yhteydessä suoraan kahvilaan tai ravintolaan asian selvittämiseksi. Kahvilan tai ravintolan tulee tehdä ilmoitus Ilppa-palveluun, joka on ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu. Ilmoituksen voi tehdä myös kuluttaja, joka epäilee saaneensa allergisen reaktion elintarvikkeesta.

Pyöreällä pöydällä hillopullia ja kuppi kahvia.
Ruoka-allergisen kannattaa olla etukäteen yhteydessä kahvilaan tai ravintolaan, ilmoittaa ruoka-allergiansa ja kysyä, löytyykö sopivaa syötävää.