Keittiössä ruoka-allergian kanssa

Itse laittaen ja leipoen tietää varmasti, mitä ruuat ja leivonnaiset sisältävät. Vaikka kauppojen valmisruoka ja -leivonnaisvalikoima on nykyään runsas, ei valikoimasta välttämättä löydy sopivaa henkilölle, jolla on allergiaa useille eri ruoka-aineille. Silloin ruoka ja leivonnaiset täytyy valmistaa itse.


Elintarvikkeiden säilytys

Jos kotona valmistetaan sekä ns. tavallisia ruokia ja leivonnaisia että allergiatuotteita, on hyvä miettiä erityisruokavaliotuotteiden säilytys. Esimerkiksi vehnättömän leivonnan jauhot, sokerit, suola ja leivinjauhe tulee säilyttää erillään. Niitä voi säilyttää kaapin ylähyllyllä, kannellisessa laatikossa tai kokonaan niille varatussa kaapissa.

Jääkaapissa erityisruokavaliotuotteille voi varata oman hyllyn. Vehnättömälle leivälle tarvitaan oma leipärasva, jos taloudessa syödään myös vehnää sisältävää leipää. Leipärasvaan kulkeutuu nimittäin aina leivänmuruja leviteveitsen mukana. Vehnättömälle leivälle tarkoitettu leipärasvapaketti kannattaa merkitä selkeästi esimerkiksi tussilla tai teipillä, varsinkin jos se on samannäköinen kuin vehnäleivälle tarkoitettu levite.

Moni pakastaa itse valmistettuja ruokia ja leivonnaisia. Tämä helpottaa ruokahuoltoa kiireisenä arkipäivänä ja tuo nopeasti pientä herkkua kahvipöytään. Pakastetuotteet kannattaa pakata tiiviisti ja merkata niihin selkeästi tuotteen sisältö ja valmistuspäivä.

Jos allergiaruuanlaittoon ja -leivontaan tarkoitettuja tuotteita käyttää harvoin, ne saattavat päästä vanhenemaan kaapissa. Jos tuotteen parasta ennen -päiväys on umpeutunut, kannattaa tuotetta tutkia aistein: näyttääkö tuote vielä hyvältä, tuoksuuko ja maistuuko se tavalliselle. Esimerkiksi monet jauhot ovat täysin käyttökelpoisia myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Jos tuote on ohittanut viimeinen käyttöpäivä -merkinnän, se on syytä heittää pois.


Allergiaruuanvalmistus ja -leivonta

Toimiva resepti on hyvä pohja ruuanlaitolle ja leivonnalle. Moniin ruoka-allergioihin sopivia reseptejä löytyy osoitteesta Erimenu.fi. Jos löytää tai saa kaverilta kivan reseptin, jossa kuitenkin on itselle epäsopivaa ruoka-ainetta, voi kyseiselle ruoka-aineelle miettiä korvaajaa. Näiltä sivuilta löytyy vinkkejä vehnän, maidon ja kananmunan korvaamiseen. Lisäksi voi olla yhteydessä valtakunnalliseen ruoka-allergianeuvontaan.

Ruokaa kannattaa valmistaa kerralla isompia määriä, jolloin ruokaa riittää useammaksi päiväksi tai osan voi pakastaa. Allergioista riippuen voidaan valmistaa kaikille perheenjäsenille samaa ruokaa tai valmistaa ensin perusruokapohja, johon lisätään eri perheenjäsenille eri raaka-aineita. Voi keittää esimerkiksi keittopohjan perunasta ja porkkanasta, jakaa keiton kahteen kattilaan, ja lisätä toiseen kattilaan kalakuutioita ja toiseen jauhelihaa. Kanakastikkeen kaveriksi voi keittää osalle perheenjäsenistä riisiä ja osalle vehnäpastaa.

Allergiaruokia ja -leivonnaisia valmistetaan puhtain käsin puhtaassa keittiössä. Alla olevasta tarkistuslistasta näkee, mitä tarvitaan puhtaaseen leivontaan:

 • puhtaat kädet (ja essu)
 • puhtaat pöytäpinnat
 • puhdas sähköuuni/mikroaaltouuni
 • puhtaat työvälineet (suosi metallia ja lasia, jotka on helppo pitää puhtaana, ja jotka eivät ime allergeeneja itseensä)
 • puhtaat pellit ja uudet leivinpaperit
 • ruokavalioon sopivat elintarvikkeet
 • avaamattomat tai aikaisemmilla kerroilla hyvin suljetut elintarvikepakkaukset
 • puhtaat tarjoiluastiat ja ottimet valmiille tuotteille

Vinkkejä keittiön työvälineisiin:

 • Jos sopivaa kaulinta ei ole saatavilla, voi taikinaa kaulia pestyllä lasipullolla.
 • Leivänpaahtimeen jää leivänmuruja. Allergisen leivän voi paahtaa paahtopussissa leivänpaahtimessa tai leivinpaperin päällä uunissa.
 • Taikinamuottina esim. pikkuleiville voi käyttää puhdasta juomalasia.
 • Jos tarvitset vain pienen määrän allergiselle sopivaa kuivakakkua, valmista pieni määrä taikinaa ja paista se muffinivuoissa tai pienissä paperisissa kuivakakkuvuoissa (esim. Pirkka eko pieni kakkuvuoka).
Pellillä pieniä paperisia kuivakakkuvuokia ja kahvimukeja, jotka on vuorattu leivinpaperisuikaleilla.
Kuivakakku- ja muffinitaikinaa voi paistaa pienissä paperisissa kuivakakkuvuoissa tai leivinpaperisuikaleilla vuoratuissa kahvimukeissa.