Maitoallergia

Maitoallerginen saa oireita maitoproteiinista, joten allergikon tulee välttää maitotuotteita. Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intolerantikolle oireita aiheuttaa maitosokeri eli laktoosi. Laktoosi-intolerantikko voi käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Maitoallergikolle sen sijaan eivät käy laktoosittomat tai vähälaktoosiset tuotteet.

Maitoallergikko joutuu yleensä välttämään myös lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaitoa, koska niiden proteiinirakenne muistuttaa lehmänmaitoa. Vuohenmaidosta valmistetaan esimerkiksi fetajuustoa. Vaikeasti maidolle allerginen välttää myös tuotteita, joissa lukee ”saattaa sisältää maitoa”.

Juustokumina ei nimestään huolimatta sisällä juustoa. Juustokumina on mauste, jonka toinen nimi on jeera.  Myöskään voipapu ei nimestään huolimatta sisällä voita. Voipapu on palkokasvi ja sen toinen nimi on limanpapu. Maitoallergisen ei ole tarpeen välttää naudanlihaa.


Maitoa sisältäviä tuotteita:

  • maito, maitojauhe
  • kerma, ruokakerma, vispikerma, kuohukerma
  • juustot, tuorejuustot, raejuusto, leipäjuusto, salaattijuusto, halloum-juusto, mozzarella- ja parmesanjuustot
  • piimä, rahka, kermaviili, smetana, mascarpone
  • voi, ghee eli kirkastettu voi
  • maitokahvi, latte, kermalikööri
  • kermajäätelö, jugurttijäätelö
  • Mifu-maitoproteiinituotteet
  • maito voi esiintyä tuotteessa nimillä hera, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini, laktoglobuliini

Tuotteita, joissa voi olla maitoa:

  • leivonnaiset, kuten pullat, kakut, pikkuleivät ja leivät
  • välipalapatukat ja -keksit
  • ruokien ja leivonnaisten kastikkeet, dippijauheet
  • monet margariinit, kasvirasvakermat ja kasvirasvajäätelöt
  • suklaa, fudge, kinuskikastike, suklaalevitteet
  • kaakao, kaakaojauhe
  • pirtelö, (proteiini)vanukas, palautusjuomat
  • maksamakkara
  • virvoitusjuomat
  • irtoteet
  • valmisruuat, perunasosejauhe
  • moni äidinmaidonkorvike, lastenruuat kuten puurot, vellit ja soseet

Maitoa voi olla raaka-aineena myös kosmetiikassa, käsisaippuoissa ja lääkkeissä.


Vinkkejä maidon korvaamiseen:

maitotuote:korvaava tuote:
maito

vesi, kivennäisvesi, mehu, kasvijuomat (soija-, riisi-, kaura-, hirssi-, kookos-, cashew-, hasselpähkinä-, manteli- ja härkäpapujuomat)

HUOM: riisijuomaa ei suositella ruokajuomaksi alle 6-vuotiaille, koska siinä on korkea arseenipitoisuus

juustokasvipohjaisia juustoja valmistetaan mm. kookoksesta ja pähkinöistä, löytyy mm. viipaleina, höylättävänä palana, raasteena ja lastuina
tuorejuusto, rahkakasvipohjaiset valmisteet mm. kookoksesta, (gluteenittomasta) kaurasta ja soijasta
vispikerma, kuohukerma

kasvipohjaiset vispivalmisteet mm. kookoksesta, soijasta ja (gluteenittomasta) kaurasta

vispikerman tilalla voi käyttää myös jääkaapissa viilennettyä kookoskermaa, josta käytetään vain kiinteä osuus

voimaidoton margariini, maidoton juokseva kasvirasvavalmiste: leivontaan kannattaa valita rasvapitoisuus 70-80 %
maitosuklaa, valkosuklaamaidoton tumma suklaa tai maidoton valkosuklaa
kermajäätelö, jugurttijäätelömaidottomia jäätelöitä valmistetaan mm. soijasta, riisistä, (gluteenittomasta) kaurasta ja kookoksesta, mehujäät
Kookoskermavaahtoa lasiastiassa.
Kookoskermaa voi vaahdottaa ja käyttää vispikerman tilalla maidottomaan täytekakkuun.