Tukea ruoka-allergiaan

Ruoka-allergioiden kanssa ei tarvitse pärjätä yksin. Apua ja tukea on saatavilla. Erilaisia tukimuotoja on tarjolla terveydenhuollossa ja järjestöissä.


Vertaistukea ruoka-allergioihin allergiajärjestöstä

Ruoka-allergisen kannattaa hakeutua vertaistuen piiriin. Samojen asioiden kanssa painiva tietää jo puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa. Paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä kannattaa kysellä vertaistukiryhmistä. Jos ryhmää ei vielä ole, sellaisen voi ehkä perustaa. Listaus Suomen allergia- ja astmayhdistyksistä löytyy täältä. Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksellä pyörii esimerkiksi aikuisten ruoka-allergisten ryhmä.

Vertaistukea on saatavilla myös verkossa. Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys järjestää esimerkiksi verkkoteemailtoja vaihtelevista ruoka-allergia- ja anafylaksia-aiheista. Yhdistyksen tapahtumat löydät tapahtumakalenterista. Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaistreffitarjonnan löydät täältä. Kannattaa seurata myös Allergia-, iho- ja astmaryhmän kurssitarjontaa. Kursseja järjestetään eri kohderyhmille. Vertaistukiryhmiä löytyy myös netistä, esimerkiksi Facebookista.


Ravitsemusterapeutti ja ruoka-allergiat

Ravitsemusterapeutti auttaa löytämään sopivia tuotteita allergiaa aiheuttavien tuotteiden tilalle. Vastaanotolta saa myös tukea monipuolisen ruokavalion koostamiseen omat allergiat huomioiden.


Allergiaruuanlaiton ja allergialeivonnan neuvonta

Jos kaipaa tukea konkreettiseen ruuanlaittoon ja leipomiseen omat tai lapsen allergiat huomioiden, voi Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvojalta varata yhteisen ruuanlaitto- tai leivontatuokion. Valtakunnallisesta ruoka-allergianeuvonnasta voi kysyä apua ruuanlaittoon ja leivontaan myös puhelimitse tai sähköpostilla.


Puheterapeutti ja ruoka-allergiat

Pienen lapsen ruoka-allergiat voivat vaikuttaa lapsen puheen kehitykseen. Silloin apua saa puheterapeutilta. Erimenusta löytyy myös yhdessä puheterapeutin kanssa koottu lista vinkeistä, joilla tukea pienen ruoka-allergisen ruokailutilanteita.


Sosiaaliturvaneuvoja ja ruoka-allergiat

Allergia-, iho- ja astmaliitto tarjoaa sosiaaliturvaneuvontaa puhelimitse. Neuvonnasta voi kysyä yhteiskunnan tarjoamista tuista ja palveluista sekä asiakkaan ja potilaan oikeuksista sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ruoka-allergioiden perusteella voi saada tietyin kriteerein esimerkiksi lapsen vammaistukea.

Kaksi ihmistä istuu kahvikupit kädessään pöydän ääressä.
Ruoka-allergioiden kanssa pärjäämiseen on tarjolla paljon apua ja tukea.