Anafylaksia

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio on useamman kuin yhden elimen äkillinen, nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Anafylaksian ainoa tehokas hoito on adrenaliini lihakseen annettuna. Adrenaliinia pitää antaa heti, kun anafylaksian oireet tunnistetaan. Anafylaksian voi aiheuttaa mm. jokin ruoka-aine, lääkeaine tai pistiäisen myrkky.


Anafylaksian ensiapu

Anafylaksian ensiapu on reiden ulkosyrjään pistettävä adrenaliini-injektori. Injektoreita on kolmea eri merkkiä: EpiPen, Jext ja Emerade. Toisinaan kuulee puhuttavan, että joku kantaa mukanaan "epipeniä". Tällä viitataan siis injektorimerkkiin. Adrenaliini-injektori on reseptilääke. Usein lääkäri kirjoittaa reseptin kahteen injektoriin, joita molempia kannattaa pitää aina mukana. Joskus harvoin voi käydä niin, ettei ensimmäinen injektori toimi. Yleisemmin toinen injektori tulee tarpeeseen kuitenkin siksi, että oireet pahenevat uudelleen, vaikka ensimmäinen injektori on jo pistetty.


Anafylaksian ensiavun opettelu harjoitusinjektorilla

Apteekeissa on myytävissä harjoitusinjektoreita, joissa ei ole neulaa eikä lääkeainetta. Niillä voi harjoitella injektorin antamista aina uudelleen ja uudelleen. Harjoittelu on tärkeää, jotta tositilanteessa osaa toimia. Adrenaliini-injektorin käyttö on tärkeä ensiaputaito eikä vaadi sairaanhoidollista koulutusta. Käyttöä voi kerrata myös videolta, joista löydät lisätietoa täältä.


Adrenaliini-injektorin säilytys

Injektoria tulee säilyttää huoneenlämmössä. Se ei saa päästä jäätymään ja sitä on suojattava kuumuudelta. Termospusseista on apua sekä pakkasella että helteellä. Pakkasella injektori kannattaa pitää paksujen vaatteiden alla, lähellä kehon lämpöä. Vinkkejä injektorin säilyttämiseen voi lukea Allergia-, iho- ja astmaliiton blogipäivityksestä. Kekseliäitä ratkaisuja voi kysellä myös vertaistukiryhmissä.


Anafylaksiassa murukin tai tippakin on liikaa

Ruoka-aineen aiheuttaman anafylaksian laukaisemiseen voi riittää pienikin tippa tai muru allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta. Kun valmistaa ja tarjoilee ruokaa tai juomaa anafylaktikolle, on oltava erityisen huolellinen raaka-aineiden ja välineiden puhtaudessa. Esimerkiksi maitoanafylaktikko ei käytä tuotteita, joissa lukee "saattaa sisältää maitoa".


Lisätietoa anafylaksiasta

Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilla on kattava tietopaketti anafylaksiasta. Sivuilta löydät myös materiaalia, jota kannattaa hyödyntää esimerkiksi anafylaksialapsen päiväkoti- ja koulutaipaleella.

Yhdistyksemme tuottamat Anafylaksian aiheuttajat, oireet ja ensiapu -videot ja Ensiapu adrenaliini-injektorilla -videot ovat katsottavissa suomeksi ja suomen-, ruotsin- ja englanninkielisin tekstityksin Vimeossa, YouTubessa sekä yhdistyksen ja Erimenun Facebook-sivuilla.

Piirretty ihmishahmo, jonka ympärillä on kuvia erilaisista anafylaksian aiheuttajista kuten maito, kananmuna, vilja, pähkinä, kala, lääkäaine sekä ampiainen ja mehiläinen.
Anafylaksian tyypillisimpiä aiheuttajia ovat jotkut ruoka-aineet, lääkeaineet ja pistiäisen pistos.
Anafylaksia aiheuttaa oireita useammassa eri elimessä kuten iho, pää, silmät, nenä, suu, nielu, keuhkot, sydän, vatsa ja suolisto.
Anafylaksiassa oireita on useammassa kuin yhdessä elimessä. Oireet voivat vaihdella myös eri kerroilla.
Anafylaksian oireita voivat olla mm. kutina, punoitus, nokkosihottuma, turvotus, hengenahdistus, äänen käheys, yskä, nuha, oksentelu, ripuli, kylmä hiki, yleistilan lasku, verenpaineen lasku ja tajuttomuus.
Anafylaksia voi aiheuttaa erilaisia oireita.
Anafylaksian ensiapuna annetaan pistos adrenaliini-injektorilla näin. Ota injektori nyrkkiotteeseen. Poista suojakorkki. Pistä injektori reiden ulkosyrjään "klick". Pidä injektoria paikoillaan ja laske kymmeneen. Hiero pistoskohtaa. Soita 112-hätänumeroon.
Anafylaksia vaatii välitöntä ensiapua eli pistoksen adrenaliini-injektorilla ja soiton 112-hätänumeroon.