Vehnä-ohra-ruisallergia
Viljoja ja viljoiksi kutsuttuja kasveja on monia erilaisia: vehnä, ohra, ruis, kaura, tattari, maissi, riisi, hirssi, kvinoa, teff, durra, amarantti. Mille tahansa yhdelle tai useammalle viljalle voi olla allerginen. Yleisimmin allergiaa aiheuttaa vehnä. Vehnän, ohran ja rukiin proteiinirakenne on niin samankaltainen, että monesti vehnäallerginen joutuu jättämään ruokavaliostaan pois myös ohran ja rukiin.
Vehnä-ohra-ruisallergia on eri asia kuin keliakia. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni tuhoaa suolinukkaa. Keliaakikon ruokavalion on oltava gluteeniton, ja se saa sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä ja gluteenitonta ohratärkkelystä. Suurin osa vehnä-ohra-ruisallergisista pystyy käyttämään gluteenitonta vehnätärkkelystä. Sen sijaan vaikeasti vehnä-ohra-ruisallerginen joutuu välttämään myös gluteenittomia vehnä- ja ohratärkkelyksiä. Vaikeasti allerginen voi myös saada oireita jo ilmassa leijuvasta jauhopölystä.
Vehnä-ohra-ruisallergisen kannattaa valita gluteenittomasta kaurasta valmistettuja tuotteita. Niin kutsuttu tavallinen kaura on kontaminoitunut vehnän, ohran ja rukiin kanssa. Gluteeniton kaura sen sijaan pidetään pellolta tuotteeksi asti erillään vehnästä, ohrasta ja rukiista. Gluteenittoman kauran lisäksi ruokavalioon kannattaa ottaa monipuolisesti tuotteita tattarista, maissista, riisistä, hirssistä, kvinoasta, teffistä, durrasta ja amarantista. Vehnä-ohra-ruisallergisen pitää olla tarkkana myös muiden kuin kauratuotteiden kohdalla, sillä markkinoilla on myös mm. riisi- ja tattarihiutaleita, joissa on kontaminaatioriski vehnälle, ohralle ja rukiille.
Vehnää sisältäviä tuotteita:
vehnää sisältävät: | vehnäjauho, durumjauho, hiivaleipäjauho, grahamjauho, korppujauho, vehnähiutale, vehnäsuurimo, vehnälese, vehnäalkio, vehnätärkkelys, speltti, bulgur, kuskus, emmer, kamut, semolina, matsa, triticale, mannasuurimo, seitan, lumijauhe (sulamaton tomusokeri) |
vehnää voivat sisältää: | leivonnaiset (mm. leivät, pullat ja kakut), pizza, tortilla, pastatuotteet, nuudelit, krutongit, vohvelit, murot, myslit, lakritsi, öylätti, gnocchit, kuivattu sipulirouhe, soijakastike, surimi-puikot, sinappi, nonparellit, jäätelö |
| Lue aina tuotteen ainesosaluettelo! |
Ohraa sisältäviä tuotteita:
ohraa sisältävät: | ohrajauho, ohrahiutale, ohrasuurimo, ohrahelmi, ohratärkkelys, ruokaohra, ohra-riisiseos, leipäsiirappi |
ohraa voivat sisältää: | leivonnaiset (mm. rieskat ja pannukakku), talkkunajauhot, ryynimakkara, puurot, olut, maltaat |
| Lue aina tuotteen ainesosaluettelo! |
Ruista sisältäviä tuotteita:
ruista sisältävät: | ruisjauho, ruisrouhe, ruishiutale, ruis-riisiseos, ruokaruis, ruisjuoma triticale |
ruista voivat sisältää: | leivonnaiset (mm. riisipiirakat, leivät ja piirakat), pastatuotteet, talkkunajauhot, kalakukot, krutongit, puurot, mämmi, maltaat, mustamakkara, paistetut muikut |
| Lue aina tuotteen ainesosaluettelo! |
Vinkkejä vehnän, ohran ja rukiin korvaamiseen ruuanvalmistuksessa:
suurusta ruskea kastike esimerkiksi maissitärkkelyksellä, perunajauholla tai täysjyväriisijauholla
vaihda korppujauhojen tilalle gluteeniton korppujauho, perunasta valmistettu korppujauho tai jauha ruokavalioon sopivista näkkileivistä jauhoa
vehnättömiä pastatuotteita valmistetaan eri gluteenittomista viljoista, kikherneestä, härkäpavusta ja linsseistä
tarjoa aterian lisukkeena perunaa, riisiä, kvinoaa, gluteenitonta ruokakauraa tai keitettyjä maissisuurimoita
Vinkkejä vehnän, ohran ja rukiin korvaamiseen leivonnassa:
Vehnättömistä leivonnaisista puuttuu sitko, ja leivonnaiset jäävät helposti hauraiksi. Onneksi pienillä kikoilla vehnättömätkin leivonnaiset saa onnistumaan.
eri karkeusasteiset jauhot tuovat taikinoihin rakennetta
lisää taikinaan tärkkelystä tuomaan rakennetta: perunatärkkelys, maissitärkkelys, tapiokatärkkelys, riisitärkkelys
lisää taikinaan proteiinia tuomaan rakennetta: maito, piimä, maitorahka, soijajuoma, soijajauho, kikhernejauho, kananmuna
vatkaa hiivataikinaan ilmaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla
jätä hiivataikina löysäksi, nostele pellille lusikalla, muotoile vedellä kostutetuin tai öljytyin käsin
kohota hiivataikinaa vain kerran, esimerkiksi sämpylöiksi muotoiltuna
kasvisraasteet ja -soseet tuovat leivonnaisiin mehevyyttä ja väriä
käytä leivonnassa apuaineina psylliumia ja/tai ksantaania
jauhota kakkuvuoka gluteenittomalla korppujauholla, karkeilla riisijauhoilla, perunakuidulla tai kaakaojauheella
kokeile korvata osa jauhoista kookosjauholla tai mantelijauholla
nauti leivonnaisia tuoreina ja pakasta ylijääneet, sillä vehnättömät leivonnaiset kuivuvat herkästi
