Ristiallergia ja ruoka-aineet
Ruoka-aineista tulevat ristiallergiaoireet ovat yleensä lieviä ja ruoka-aineita voi syödä oireiden sallimissa rajoissa.
Puolet koivuallergisista saa ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
raa’at vihannekset: peruna, porkkana, paprika, palsternakka ja tomaatti
selleri, myös kypsennettynä
kypsentämättömät hedelmät: omena, päärynä, luumu, kiivi ja persikka.
pähkinät ja manteli, myös kypsennettyinä
mausteet: pippurit, kaneli, inkivääri, kurkuma, sinappi, kumina ja muut maustesiemenet
Ristiallergia heinien ja ruokien välillä on harvinaista. Heinäallerginen voi saada ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi ja durra
tuoreet herne ja meloni
maapähkinä, soija ja tomaatti
Pujoallerginen voi saada ristiallergia-oireita joistain, lähinnä kypsentämättömistä, ruoka-aineista:
sarjakukkaiskasvit: selleri, porkkana, korianteri, kumina ja anis
koisokasvit: peruna, paprika ja tomaatti
pippurikasvit
sumakkikasvit: rosepippuri ja mango
liljakasvit: sipuli, valkosipuli ja purjo
ristikukkaiskasvit: kaalit
palkokasvit: maapähkinä ja soija
ruusukasvit: manteli
Luonnonkumia voivat sisältää mm. kuminauhat, kumihanskat, kondomit, ilmapallot, saappaat, kumitutit ja autonrenkaat. Luonnonkumi- eli lateksiallerginen voi saada ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
kypsentämättömät peruna, banaani, avokado ja kiivi
kastanja, papaija, meloni ja saksanpähkinä
Ruoka-aineita ei kannata välttää varmuuden vuoksi tai turhaan. Monipuolinen ruokavalio, oireiden sallimissa rajoissa, edistää terveyttä.




Ristiallergiaoireita aiheuttavia ruoka-aineita