Lievät oireet ja sietokyky

Ruoka-allergioiden ennaltaehkäisyyn liittyen Käypä hoito -suositus (2025) korostaa: "Vanhempia tulee informoida kiinteiden ruokien varhaisen (4 kuukauden iästä lähtien ja viimeistään 6 kuukauden ikään mennessä) aloituksen hyödyistä."

Ruoka-aineiden välttämistä harkittaessa tulee huomioida välttämisen haitat, kuten mahdollinen toleranssin heikentyminen. Sietokykyä voidaankin yleensä ylläpitää ja vahvistaa juurikin ruoka-ainetta syömällä, oireiden sallimissa rajoissa.

Koivun siitepölyallergiaan liittyvät ristiallergiaoireet ovat yleensä lieviä, itsestään ohi meneviä suun ja nielun paikallisoireita. Kasvisten käsittely usein vähentää tai jopa poistaa niistä tulevia oireita. Käsittely voi olla keittämistä, paistamista, mehustamista, jopa raastamista, soseuttamista tai pakastamista. Myös talven yli varastointi esimerkiksi porkkanan kohdalla voi auttaa. Käsittely ei kuitenkaan vähennä oireita sellerin, palsternakan, mausteiden eikä pähkinöiden kohdalla.

Lievät tai ohimenevät oireet, kuten paikalliset iho- ja limakalvoreaktiot tai suun kutina, eivät vaadi jatkotutkimuksia lääkärissä. Kun kyse on vaikeista reaktioista ja/tai keskeisistä ruoka-aineista, tilanne arvioidaan ja tutkitaan tarkemmin.