Maitoallergia
Maitoallerginen saa oireita maitoproteiinista, joten allergikon tulee välttää maitotuotteita. Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intolerantikolle oireita aiheuttaa maitosokeri eli laktoosi. Laktoosi-intolerantikko voi käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Maitoallergikolle sen sijaan eivät käy laktoosittomat tai vähälaktoosiset tuotteet.
Maitoallergikko joutuu yleensä välttämään myös lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaitoa, koska niiden proteiinirakenne muistuttaa lehmänmaitoa. Vuohenmaidosta valmistetaan esimerkiksi fetajuustoa. Osa vaikeasti maidolle allergisista välttää myös tuotteita, joissa lukee ”saattaa sisältää maitoa”.
Juustokumina ei nimestään huolimatta sisällä juustoa. Juustokumina on mauste, jonka toinen nimi on jeera. Myöskään voipapu ei nimestään huolimatta sisällä voita. Voipapu on palkokasvi ja sen toinen nimi on limanpapu. Maitoallergisen ei ole tarpeen välttää naudanlihaa.
Maitoa sisältäviä tuotteita:
maito, maitojauhe
kerma, ruokakerma, vispikerma, kuohukerma
juustot, tuorejuustot, raejuusto, leipäjuusto, salaattijuusto, halloum-juusto, mozzarella- ja parmesanjuustot
piimä, rahka, kermaviili, smetana, ranskankerma, mascarpone
voi, ghee eli kirkastettu voi
maitokahvi, latte, kermalikööri
kermajäätelö, jugurttijäätelö
Mifu-maitoproteiinituotteet
maito voi esiintyä tuotteessa nimillä hera, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini, laktoglobuliini
Tuotteita, joissa voi olla maitoa:
leivonnaiset, kuten pullat, kakut, pikkuleivät ja leivät
valmismarengit
välipalapatukat ja -keksit
ruokien ja leivonnaisten kastikkeet, dippijauheet
margariinit, kasvirasvakermat ja kasvirasvajäätelöt
suklaa, fudge, kinuskikastike, suklaalevitteet
lemon curd -sitruunatahna
kakkumoussejauhe
kakunkoristekuviot
kaakao, kaakaojauhe
pirtelö, (proteiini)vanukas, palautusjuomat
maksamakkara
virvoitusjuomat
irtoteet
valmisruuat, perunasosejauhe
moni äidinmaidonkorvike, lastenruuat kuten puurot, vellit ja soseet
Maitoa voi olla raaka-aineena myös kosmetiikassa, käsisaippuoissa ja lääkkeissä.
Vinkkejä maidon korvaamiseen:
maitotuote: | korvaava tuote: |
maito | vesi, kivennäisvesi, mehu, kasvijuomat (mm. soija-, riisi-, kaura-, kookos-, hasselpähkinä- ja mantelijuomat) HUOM: riisijuomaa ei suositella ruokajuomaksi alle 6-vuotiaille, koska siinä on korkea arseenipitoisuus |
juusto | kasvipohjaisia juustoja valmistetaan mm. kookoksesta ja pähkinöistä, löytyy mm. viipaleina, höylättävänä palana, raasteena ja lastuina |
tuorejuusto, rahka | kasvipohjaiset valmisteet mm. kookoksesta, (gluteenittomasta) kaurasta ja soijasta |
vispikerma, kuohukerma | kasvipohjaiset vispivalmisteet mm. kookoksesta, soijasta, linssiproteiinista ja (gluteenittomasta) kaurasta vispikerman tilalla voi käyttää myös jääkaapissa viilennettyä kookoskermaa, josta käytetään vain kiinteä osuus |
ruokakerma | kasvipohjaisia valmisteita mm. soijasta, (gluteenittomasta) kaurasta, pähkinöistä ja linssiproteiinista ruuanlaitossa voi käyttää myös kookosmaitoa tai kookoskermaa |
voi | maidoton margariini, maidoton juokseva kasvirasvavalmiste: leivontaan kannattaa valita rasvapitoisuus 70-80 % sulatetun voin tilalla voi käyttää myös rypsiöljyä tai muuta sopivaa öljyä |
maitosuklaa, valkosuklaa | maidoton tumma suklaa tai maidoton valkosuklaa |
kermajäätelö, jugurttijäätelö | maidottomia jäätelöitä valmistetaan mm. soijasta, riisistä, (gluteenittomasta) kaurasta ja kookoksesta, mehujäät |
kondensoitu maito | kondensoitu kookosmaito, itse tehty kondensoitu kaurajuoma |
