Maitoallergia

Maitoallerginen saa oireita maitoproteiinista, joten allergikon tulee välttää maitotuotteita. Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intolerantikolle oireita aiheuttaa maitosokeri eli laktoosi. Laktoosi-intolerantikko voi käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Maitoallergikolle sen sijaan eivät käy laktoosittomat tai vähälaktoosiset tuotteet.

Maitoallergikko joutuu yleensä välttämään myös lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaitoa, koska niiden proteiinirakenne muistuttaa lehmänmaitoa. Vuohenmaidosta valmistetaan esimerkiksi fetajuustoa. Osa vaikeasti maidolle allergisista välttää myös tuotteita, joissa lukee ”saattaa sisältää maitoa”.

Juustokumina ei nimestään huolimatta sisällä juustoa. Juustokumina on mauste, jonka toinen nimi on jeera.  Myöskään voipapu ei nimestään huolimatta sisällä voita. Voipapu on palkokasvi ja sen toinen nimi on limanpapu. Maitoallergisen ei ole tarpeen välttää naudanlihaa.

 

Maitoa sisältäviä tuotteita:

  • maito, maitojauhe

  • kerma, ruokakerma, vispikerma, kuohukerma

  • juustot, tuorejuustot, raejuusto, leipäjuusto, salaattijuusto, halloum-juusto, mozzarella- ja parmesanjuustot

  • piimä, rahka, kermaviili, smetana, ranskankerma, mascarpone

  • voi, ghee eli kirkastettu voi

  • maitokahvi, latte, kermalikööri

  • kermajäätelö, jugurttijäätelö

  • Mifu-maitoproteiinituotteet

  • maito voi esiintyä tuotteessa nimillä hera, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini, laktoglobuliini

Tuotteita, joissa voi olla maitoa:

  • leivonnaiset, kuten pullat, kakut, pikkuleivät ja leivät

  • valmismarengit

  • välipalapatukat ja -keksit

  • ruokien ja leivonnaisten kastikkeet, dippijauheet

  • margariinit, kasvirasvakermat ja kasvirasvajäätelöt

  • suklaa, fudge, kinuskikastike, suklaalevitteet

  • lemon curd -sitruunatahna

  • kakkumoussejauhe

  • kakunkoristekuviot

  • kaakao, kaakaojauhe

  • pirtelö, (proteiini)vanukas, palautusjuomat

  • maksamakkara

  • virvoitusjuomat

  • irtoteet

  • valmisruuat, perunasosejauhe

  • moni äidinmaidonkorvike, lastenruuat kuten puurot, vellit ja soseet

Maitoa voi olla raaka-aineena myös kosmetiikassa, käsisaippuoissa ja lääkkeissä.

Kuvituskuvana lasi maitoa ja tekstinä videon nimi.
Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan YouTube-videomme Allergeenit piilosilla: Maito ja laktoosi.

Vinkkejä maidon korvaamiseen:

maitotuote:

korvaava tuote:

maito

vesi, kivennäisvesi, mehu, kasvijuomat (mm. soija-, riisi-, kaura-, kookos-, hasselpähkinä- ja mantelijuomat)

HUOM: riisijuomaa ei suositella ruokajuomaksi alle 6-vuotiaille, koska siinä on korkea arseenipitoisuus

juusto

kasvipohjaisia juustoja valmistetaan mm. kookoksesta ja pähkinöistä, löytyy mm. viipaleina, höylättävänä palana, raasteena ja lastuina

tuorejuusto, rahka

kasvipohjaiset valmisteet mm. kookoksesta, (gluteenittomasta) kaurasta ja soijasta

vispikerma, kuohukerma

kasvipohjaiset vispivalmisteet mm. kookoksesta, soijasta, linssiproteiinista ja (gluteenittomasta) kaurasta

vispikerman tilalla voi käyttää myös jääkaapissa viilennettyä kookoskermaa, josta käytetään vain kiinteä osuus

ruokakerma

kasvipohjaisia valmisteita mm. soijasta, (gluteenittomasta) kaurasta, pähkinöistä ja linssiproteiinista

ruuanlaitossa voi käyttää myös kookosmaitoa tai kookoskermaa

voi

maidoton margariini, maidoton juokseva kasvirasvavalmiste: leivontaan kannattaa valita rasvapitoisuus 70-80 %

sulatetun voin tilalla voi käyttää myös rypsiöljyä tai muuta sopivaa öljyä

maitosuklaa, valkosuklaa

maidoton tumma suklaa tai maidoton valkosuklaa

kermajäätelö, jugurttijäätelö

maidottomia jäätelöitä valmistetaan mm. soijasta, riisistä, (gluteenittomasta) kaurasta ja kookoksesta, mehujäät

kondensoitu maito

kondensoitu kookosmaito, itse tehty kondensoitu kaurajuoma

Kookoskermavaahtoa lasiastiassa.
Kookoskermaa voi vaahdottaa ja käyttää vispikerman tilalla maidottomaan täytekakkuun.