Mitä nämä ruoka-aineet ja ruokalajit ovat?

Toisinaan valmistuotteiden nimissä, kahvilan tai ravintolan ruokalistalla tai vaikka kylässä ystävän luona tulee vastaan kummallisia elintarvikkeiden ja tuotteiden nimiä, joista ei heti selviä, mitä ne sisältävät. Alla oleva listaus avaa joidenkin kummallisten elintarvikenimien sisältöä. Muistathan aina lukea myös tuotteen ainesosaluettelon.


agar/agar-agar (E406)punalevistä valmistettu hyytelöimisaine, jota käytetään esim. marmeladien ja vegaanisten juustokakkujen valmistukseen
aiolivalkosipulimajoneesi, sisältää usein kananmunaa
amaranttigluteeniton ruohokasvi
arrowjuurijauhegluteeniton arrowjuuresta valmistettu tärkkelysjauho, jota käytetään esim. kastikkeiden suurustamiseen
baba ganoushmunakoisotahna, sisältää usein valkosipulia ja seesaminsiemenistä valmistettua tahinia
bearnaisekastikelämpimänä tarjoiltava kastike, sisältää kananmunaa, voi sisältää maitoa
bulgurvehnästä valmistettuja suurimoita, joita käytetään usein lisukkeeksi keitettyinä
caesarkastikekylmä majoneesikastike, sisältää mm. sinappia ja sardellia
carob-jauhejohanneksenleipäpuun siemenestä valmistettu jauhe, käytetään stabilointi- ja sakeuttamisaineena
chiasiemensukua salvialle, geeliytyy yhdessä veden kanssa, jolloin voidaan käyttää esimerkiksi kananmunan korvaamiseen
couscous/kuskusvehnästä valmistettuja karkeita suurimoita
durumvehnävehnälaji, jota käytetään esim. pastan tekoon
edamamepapuvihreä soijapapu
guacamoleavocadotahna
hirvensarvensuolaammoniumkarbonaatti (E503), voidaan käyttää ohuissa leivonnaisissa kuten kekseissä, myydään apteekeissa
hoisinkastikesoijakastike, johon lisätty seesaminsiemeniä
hollandaisekastikelämpimänä tarjoiltava kastike, sislätää kananmunaa, voi sisältää maitoa
HP-kastikeenglantilainen maustekastike, joka voi sisältää mm. ruisjauhoja ja ohramallasetikkaa
hummuskikhernetahna, sisältää mm. valkosipulia ja seesaminsiementahnaa eli tahinia
juustokuminamausteena käytettävä jauhe, toiselta nimeltään jeera, ei nimestään huolimatta sisällä maitoa
kamut-vehnävehnälajike
ksantaani/ksantaanikumi (E415)hyydykeaine, valmistetaan bakteesikäymisen avulla sokeriliemestä, vehnättömän leivonnan apuaine
lakritsimakeinen, sisältää usein vehnäjauhoja, myynnissä on myös vehnätöntä lakritsia esim. kaurasta
liivatehyydykeaine, jota käytetään esim. kakkujen hyydyttämiseen, valmistetaan pääasiassa sian nahasta
lupiinijauhokäytetään mm. vehnättömissä leivonnaisissa parantamaan rakennetta, sukua maapähkinälle
lysotsyymi (E1105)kananmunan valkuaisesta valmistettu lisäaine, käytetään säilöntäaineena mm. kypsytetyissä juustoissa
mallasuutemaunvahvenne, sisältää gluteenia, käytetään mm. muroissa
maltaatvalmistetaan yleisimmin rukiista, ohrasta tai vehnästä, käytetään mm. oluissa
maltodekstriininopeasti imeytyvä tärkkelys, valmistetaan mm. perunasta, maissista tai vehnästä
melassiruokosokerin valmistuksen sivutuote, käytetään makeuttamiseen
misosoijasta käymisen avulla valmistettu tahna
muskottipähkinämuskottipuun siemen, käytetään mausteena, ei ole nimestään huolimatta pähkinä
natriumglutamaattigluteeniton aromivahvenne
Nutellakauppanimi hasselpähkinä-suklaalevitteelle, sisältää maitojauhetta
paahdettu sipulirouherapeaa sipulirouhetta, sisältää usein vehnää
pestoyrttikastike, valmistetaan usein basilikasta, pinjansiemenistä ja valkosipulista, voidaan valmistaa myös pähkinöistä
psylliumplantago ovata -kasvin siemenistä jauhettu kasvikuitu, käytetään kuitulisänä ja apuaineena vehnättömässä leivonnassa
quinoa/kvinoagluteeniton savikkakasvi, jota käytetään mm. riisin tapaan lisukkeeksi ja jauhona
salmiakkimakeinen, jonka valmistusaineena saattaa olla vehnää
sataykastikemaustekastike, jossa on usein raaka-aineena maapähkinää ja kookosta
tahiniseesaminsiementahna
tapenadeoliivitahna, sisältää usein anjovista
teriyaki-kastikemakea soijakastike
worcestershire-kastikemaustekastike, sisältää anjovista, voi sisältää ohramallasviinietikkaa