Matkoilla ruoka-allergian kanssa

Ruoka-allergisen ruokailut reissun päällä voivat vaatia etukäteissuunnittelua. Omat eväät ovat helppo valinta lyhyille reissuille, mutta pidemmillä matkoilla tulee usein joko syötyä ulkona tai hankittua elintarvikkeita majoituskohteessa kokkailuun.


Ruoka-allerginen kotimaan matkalla

Omalla autolla reissaillessa voi hankkia matkajääkaapin, joka saa virtansa autosta. Näin pystyy kuljettamaan mukana valmiiksi kotona valmistettuja ruokia. Leirintäalue-elämää viettävä voi valmistaa ruokaa omalla retkikeittimellä tai leirintäalueen keittorakennuksessa. Vaikeasti allergisen kannattaa varata mukaan omat keittoastiat, jos valmistaa ruokaa yhteiskeittiössä. Päiväretkeä varten voi valmistaa ruuan aamulla valmiiksi ruokatermariin ja nauttia lämpimänä lounastauolla.

Suomessa junalla matkustavan käytössä on usein ravintolavaunu tai tarjoilukärry. Niistä voi kysellä sopivaa tuotetta, mutta kannattaa varautua myös omilla eväillä. Ravintolavaunun tai tarjoilukärryn säilytystilat ovat rajalliset, joten sopiva tuote saattaa olla loppunut.

Erityisesti vaikeat ruoka-allergiat kannattaa ilmoittaa etukäteen hotellille aamupalaa varten, jotta voi saada puhtaasti valmistetun aamupalan suoraan keittiöstä. Aamupala tarjoillaan useimmissa hotelleissa noutopöytänä. Niissä on suuri kontaminaatioriski, koska ruokailijat saattavat käyttää samoja ottimia eri ruokalajeille tai ruokalajeja putoilee ottimista toisiin astioihin. Kotimaan reissujen kahvila- ja ravintolaruokailuihin kannattaa lukea vinkkejä täältä.


Ruoka-allerginen ulkomailla

Ruoka-allergiatietämys eri maissa voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Ulkomaille suunnattaessa kannattaa selvittää ruoka-allergiaa aiheuttavien aineiden nimet kohdemaan kielellä. Sanastoja joihinkin kieliin löytyy Erimenusta. Esimerkiksi maitoallergisen kannattaa myös selvittää, mitä ovat kohdemaan kielellä juusto, voi jne. Näin voidaan ehkäistä sitä, että maitoallerginen saisi ravintolassa pasta-annoksen, jossa on juustoraastetta päällä.

Majoituspaikaksi voi valita huoneiston, jossa on mahdollista valmistaa ruokaa. Matkalaukkuun voi pakata kuivatuotteita ja säilykkeitä, joista saa helposti aterian ennen kuin on ehtinyt perehtyä paikallisesta kaupasta saataviin elintarvikkeisiin. Pikkulapselle voi ottaa mukaan vaikka kaikki viikon ruuat huoneenlämmössä säilyvinä purkkiruokina. Jos majoittuu hotelliin, kannattaa ilmoittaa ruoka-allergiat etukäteen, jotta saa sopivaa ruokaa aamupalalla tai muilla aterioilla.

Vinkkejä eri reissukohteisiin kannattaa kysellä vertaistukiryhmissä. Yhdistyksen kaikille avoimelta Facebook-sivulta löytyy ruoka-allergisen kokemuksia matkailusta videolla Anafylaktikko matkustaa. Lisäksi kannattaa selvittää, toimiiko kohdemaassa paikallinen allergia- ja astmayhdistys, jolta kysellä vinkkejä.

Mahdolliset allergialääkkeet resepteineen tulee ottaa mukaan lentokoneen käsimatkatavaroihin. Lehtoyhtiöistä ainakin Finnair vaatii, että adrenaliini-injektorin kantajalla on mukanaan myös lääkärintodistus. Lentomatkan aikana tarjoiltavista ruuista kannattaa olla yhteydessä omaan lentoyhtiöön, sillä käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin.

Jos Euroopassa reissatessa tulee tarve ostaa lisää reseptilääkkeitä, se yleensä onnistuu. Osassa Euroopan maista lääkkeitä voi ostaa suomalaisella sähköisellä reseptillä. Jos sähköinen resepti ei ole kohdemaassa käytössä, tulee ostamista varten hankkia jo Suomessa lääkäriltä ”lääkemääräys ulkomailla ostamista varten”. Kanta.fi-sivustolta löytyy tarkempaa lisätietoa.

Matkalaukku, jonka päällä on ruokasanastotulosteita, adrenaliini-injektorit ja niille termossäilytyspussi.
Ota matkalle mukaan allergialääkkeet sopivassa säilytyspaikassa, reseptilääkkeiden resepti ja lääkärintodistus, omat ruokarajoitteet kohdemaan kielellä ja yleinen ruokasanasto kohdemaan kielellä.