Soija-allergia

Soija-allerginen saa oireita soijapavusta ja siitä valmistetuista tuotteista. Soijapapu on palkokasvi ja yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Suurin osa soija-allergisista pystyy käyttämään soijalesitiiniä. Vaikeasti soijalle allerginen välttää tuotteita, joissa on kontaminaatioriski soijalle. Tällaisessa tuotteessa lukee esimerkiksi "saattaa sisältää soijaa".

Soija voi aiheuttaa oireita myös siitepölyallergian takia. Osa koivun siitepölylle allergisista voi saada soijasta lieviä paikallisoireita. Tällöin kyse ei ole varsinaisesta allergiasta soijaa kohtaan, vaan ristiallergiasta siitepölylle.


Soijaa sisältäviä tuotteita:

  • soijapapu, vihreä soijapapu eli edamamepapu
  • tofu, tempeh, miso
  • soijakastike, teriyakikastike, hoisinkastike
  • soijarouheet ja -suikaleet
  • soijajauho
  • soijajuoma
  • soijaöljy
  • soijasta valmistetut maitoa korvaavat tuotteet, kuten jugurtti-, kerma- ja tuorejuustovalmisteet


Tuotteita, joissa voi olla soijaa:

  • leivonnaiset
  • jäätelö
  • majoneesi
  • kasviproteiinituotteet
  • valmiit kasvisruoat, mm. kasvispihvit, kasvispyörykät, kasvisnakit
  • valmissalaattiannokset
  • gluteenittomat jauhoseokset
  • leivät
  • palautusjuomat
  • maustekastikkeet
  • säilykkeet, joissa öljykastike, mm. tonnikalasäilykkeet
  • kalaa jäljittelevät säilykkeet
  • aasialaisten ravintoloiden ruoka-annokset
Kevätrullia ja maustekastiketta.
Aasialaisten kevätrullien kanssa tarjotaan usein soijakastiketta. Sen tilalle voi itse valmistaa soijattoman maustekastikkeen. Katso Erimenusta resepti kana-kevätrullat.