Kaupassa ruoka-allergian kanssa

Kaupassakäyntityylejä on erilaisia. Osa tykkää käydä kaupassa lähes päivittäin, osa ostaa kerralla kaikki viikon ostokset. Monista kaupoista ostokset voi myös tilata valmiiksi kerättyinä tai jopa kotiinkuljetettuina. Kannattaa miettiä, mitkä ovat oman keittiön kulmakivet eli tuotteet, joita käyttää usein ja joista saa helposti ruuan pöytään. Niitä kannattaa olla aina kotona.


Sopivaa tuotetta etsimässä

Varsinkin ruoka-allergiataipaleen alussa, kun allergiat on vasta todettu, korvaavien tuotteiden löytäminen voi tuottaa päänvaivaa. Vinkkejä kannattaa kysyä valtakunnallisesta ruoka-allergianeuvonnasta ja vertaistukiryhmistä. Erimenu.fi-reseptiverkkopalvelussa on esillä erilaisiin ruoka-allergioihin sopivia tuotteita. Tuotteita on linkitetty resepteihin, joten samalla saa ideoita tuotteiden käyttöön. Vegaanituotteet.net-sivustolta saa vinkkejä tuotteista, jotka eivät sisällä maitoa eivätkä kananmunaa.

Kauppojen tuotevalikoima on nykyään hyvin laaja. Erityisesti isoista marketeista löytyy monipuolinen valikoima erikoistuotteita. Kaupalle kannattaa esittää tuotetoiveita. Paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä sekä ruoka-allergisten vertaistukiryhmistä kannattaa kysyä vinkkejä sopivien tuotteiden myyntipaikoista. Erikoistuotteita voi myös tilata helposti verkkokaupoista suoraan kotiin.

Se, miten erikoistuotteet on sijoiteltu kauppaan, vaihtelee kaupoittain. Ruokakaupoilla on usein verkkokauppa, josta voi tarkistaa tietyn tuotteen saatavuuden ja hyllyvälin. Myös myyjät auttavat tuotteiden löytämisessä kaupassa. Gluteenittomat jauhot ja tuotteet on usein laitettu erikseen omalle hyllylleen. Muista kuitenkin aina tarkistaa ainesosatiedot vielä pakkauksesta, koska esimerkiksi gluteenittoman ja tavallisen pakastemutakakun pakkaukset voivat näyttää hyvinkin samanlaisilta.

Allergia-, iho- ja astmaliitto on julkaissut listauksia mm. allergikon joulu- ja pääsiäismakeisista tai jäätelöistä. Listauksissa luetellaan esimerkiksi pähkinättömiä tai maidottomia makeisia ja jäätelöitä. Listaukset löydät Allergia-, iho- ja astmaliiton blogista.


Muista lukea ainesosaluettelo

Tutuistakin tuotteista kannattaa aina tarkistaa ainesosat. Toisinaan tuotteiden ainesosiin tulee muutoksia. Vaikeasti allergisen tulee olla tarkkana saattaa sisältää -merkintöjen suhteen. Yleensä varoitusmerkintä on ainesosaluettelon lopussa, mutta joissakin harvoissa tuotteissa varoitus löytyy jostain muualta pakkauksesta. Jos tuotteen valmistusprosessissa ei ole täysin mahdollista estää tuotteen kontaminoitumista, tuotteeseen tulee lisätä tästä merkintä: esimerkiksi ”saattaa sisältää pieniä määriä mantelia”. Merkinnässä on kerrottava tarkasti esimerkiksi mitä pähkinää tuote saattaa sisältää. Ensisijaisesti tuotteen valmistajan on tehtävän kaikki voitava kontaminaatioriskin poistamiseksi. Merkintään voidaan joutua turvautumaan, kun jäämiä tietystä allergeenista (esimerkiksi vehnäjauhosta) havaitaan tuotteessa satunnaisesti, vaikka tuotantolinja olisi puhdistettu huolellisesti. Merkintää ei tule käyttää turhaan, jotta kuluttaja ei joudu tarpeettomasti välttämään tuotteita.

Euroopan laajuisesti on sovittu 14 allergioita ja intoleransseja aiheuttavista ainesosista, jotka on pakollista merkitä korostetusti elintarvikkeiden ainesosaluetteloon. Korostaminen voi olla esimerkiksi isot kirjaimet tai alleviivaus. Näistä 14 ainesosasta on myös pakollista merkitä mahdolliset kontaminaatioriskit. Jos henkilö on allerginen jollekin näistä 14 aineesta, on hänen helpompi huomata allergeenit pakkausten ainesosaluettelossa. Kuitenkin on muistettava, että mille tahansa voi olla allerginen.

  • gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet
  • äyriäiset ja äyriäistuotteet
  • munat ja munatuotteet
  • kalat ja kalatuotteet
  • maapähkinät ja maapähkiätuotteet
  • soijapavut ja soijapaputuotteet
  • maito ja maitotuotteet (myös laktoosi)
  • pähkinät ja mantelit ja pähkinä- ja mantelituotteet
  • selleri ja sellerituotteet
  • sinappi ja sinappituotteet
  • seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  • rikkidioksidi ja sulfiitit
  • lupiinit ja lupiinituotteet
  • nilviäiset ja nilviäistuotteet

Lisätietoa näistä saat Ruokaviraston sivuilta.

14 yleisesti allergioita ja intoleransseja aiheuttavaa ainetta tarjottimella.
14 yleisesti allergioita ja intoleransseja aiheuttavaa ainetta