Agar-agar (E406)
|
punalevästä valmistettu hyytelöimisaine. Käytetään esim. marmeladien valmistamiseen. Myydään apteekissa.
|
Amarantti
|
ruohokasvi, gluteeniton.
|
Arrowjuurijauhe
|
arrowjuurikasvin juurakosta valmistettu tärkkelysjauho, käytetään suurustamiseen, gluteeniton.
|
Bulgur
|
vehnästä valmistettuja suurimoita, sisältää gluteenia.
|
Couscous (kuskus)
|
vehnästä valmistettuja karkeita suurimoita, sisältää gluteenia.
|
Durumvehnä
|
vehnälaji, jota käytetään pastatuotteissa, sisältää gluteenia.
|
Fibrex
|
sokerijuurikaskuitua hiutaleina, gluteeniton.
|
Glutamiinihappo
|
aromivahvenne, luontaisesti gluteeniton.
|
Garobjauhe (E410)
|
johanneksen leipäpuun siemenestä valmistettu jauhe, käytetään stabilointi- ja sakeuttamisaineena, gluteeniton.
|
HB-kastike
|
maustekastike, sisältää mm. ruisjauhoja ja mausteita.
|
Hiiva
|
kasvualustana käytetään sokerijuurikasmelassia, luontaisesti gluteeniton.Kuivahiiva valmistetaan poistamalla hiivamassasta vettä suodattamalla.
|
Hirvensarvensuola
|
ammoniumkarbonaatti E503. Ennen valmistettiin hirven sarvista, nykyään synteettisesti. Käyttö nykyään harvinaista, voidaan käyttää ohuissa leivonnaisissa. Myydään apteekista.
|
Hummus
|
kikherneistä (kahviherneistä), valkosipulista, chilistä ja mausteista valmistettu tahna, jota käytetään Lähi-idän maissa.
|
Inuliini
|
kasvikunnasta saatava sokeri, sitä on mm. maa-artisokassa ja mustajuuressa.
|
Kamut-vehnä
|
vehnän lajike, sisältää gluteenia.
|
Ksantaani (E415)
|
hyydykeaine, valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä.
|
Lakritsiuute ja -jauhe
|
lakritsin makuinen aromiaine, gluteeniton.
|
Lakritsi
|
sisältää vehnäjauhoja rakenteenparantajana ja sakeuttajana. Kaupassa on myynnissä gluteenitonta lakritsia.
|
Leivinjauhe
|
elintarvikelisäaineseos, sisältää natriumbikarbonaattia E500, jotain hapatettua tärkkelystä E1404 ja sitruunahappoa E330 ja jotain hapanta ainetta, esim. natriumpyrofosfaattia E450a, Tärkkelys voi olla maissi- tai perunatärkkelystä.
|
Liivate
|
valmistetaan eläinproteiinista, kollageenista, monivaiheissa prosessissa pääasiassa sian nahasta.
|
Lupiinijauho
|
käytetään proteiinilisänä korvaamaan soijaa. Maapähkinän sukuinen, saattaa aiheuttaa oireita soija-, herne- ja papuallergisille.
|
Mallasuute ja -jauhe
|
maunvahvenne, sisältää gluteenia, käytetään mm. muroissa.
|
Maltaat
|
sisältää gluteenia.
|
Maltodekstriini
|
maissi- tai ohratärkkelyksen eräs muoto.
|
Melassi
|
sokerin valmistuksen sivutuote, gluteeniton.
|
Miso
|
soijasta käymisen avulla valmistettu tahna, mukaan voidaan lisätä viljoja mm. ohraa, riisiä tai tattaria.
|
Natriumglutamaatti
|
aromivahvenne, gluteeniton.
|
Ohratärkkelys (Ohrakas)
|
sisältää gluteenia.
|
Olut, kotikalja
|
sisältävät gluteenia.
|
Oluthiiva
|
hiivasolukko inaktivoitu, ei aiheuta käymistä, gluteeniton.
|
Proteiinihydrolysaatti
|
aromivahvenne.
|
Psyllium
|
intialaisen Plantago ovata -kasvin siemenkuorta kuivattuna. Kuitupitoista, käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa, gluteeniton.
|
Quinoa
|
riisin kaltainen viljakasvi, gluteeniton.
|
Ruokasooda
|
natriumbikarbonaattia E500, valmistetaan ruokasuolasta ja hiilihaposta.
|
Sahti
|
sisältää gluteenia.
|
Sakeuttamisaineet
|
elintarviketeollisuuden käyttämiä rakenteenparantajia, esim. liivate, pektiini, erilaiset kasvikumit: alginaatit, guarkumi, karboksimetyyli- selluloosa (CMC).
|
Salmiakki
|
ammoniumkloridi, gluteeniton. Salmiakkimakeisissa, valmistusaineena, saattaa olla mukana vehnäjauhoja.
|
Satay-kastike
|
maapähkinöistä ja mausteista jauhettu kastike, mukana voi olla myös kookosmaitoa, käytetään itämaisissa keittiöissä esim. satay-vartaiden kanssa.
|
Semolina
|
vehnästä valmistettua mannaryynin tyyppistä karkeaa jauhoa, sisältää gluteenia.
|
Sinappi
|
lähes kaikki sinapit ovat gluteenittomia. Tarkista valmistusaineet tuoteselosteesta.
|
Sinappijauhe
|
jauhettua sinapinsiementä, gluteeniton.
|
Soija
|
soijapapu, soijajauho on jauhettua soijaa, gluteeniton.
|
Soijakastike
|
soijapavusta, vedestä ja suolasta valmistettu maustekastike. Saattaa sisältää vehnää, tarkista tuoteselosteesta!
|
Soijalesitiini (E322)
|
soijaperäinen elintarviketeollisuuden käyttämä emulgointiaine, gluteeniton.
|
Spelt-vehnä
|
vehnän lajike, sisältää gluteenia.
|
Tahini
|
seesaminsiemenistä valmistettu tahna, jota käytetään Lähi-idän keittiössä.
|
Tef
|
jauhetaan tef-ruohon siemenistä, jotka ovat valkoisia tai tumman punertavan ruskeita. Hirssin sukuinen ruohokasvi ja on kotoisin Etiopiasta, gluteeniton.
|
Tempeh
|
soijapavuista valmistettuja kuutioita, käytetään itämaisessa ruoassa, gluteeniton.
|
Teriyaki -kastike
|
soijakastikkeesta, riisiviinietikasta sekä mausteista valmistettu maustekastike. Soijakastikkeessa saattaa olla vehnää.
|
Triticale
|
ruis-vehnä, sisältää gluteenia.
|
Tärkkelyssiirappi
|
makeisteollisuuden käyttämä muotoilu- ja täyteaine.
|
Tofu
|
soijapavusta pusertamalla valmistettu soijajuusto, gluteeniton.
|
Vehnänalkioöljy
|
luontaistuote, valmistetaan pusertamalla rasva vehnänalkiosta.
|
Vehnänoras
|
idätetty vehnän siemen.
|
Worcesterchire -kastike
|
maustekastike, sisältää mm. anjovista, soijaa, pähkinää. Tarkista tuoteselosteesta.
|