Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Voinko käyttää - päänvaivaa aiheuttavia aineita


Pakkausmerkinnöissä on usein ainesosia, jotka eivät nimenä kerro kuluttajalle mistä ne ovat valmistettu ja sopivatko ruoka-allergiselle. Tuotteen valmistajalta kannattaa aina tarkistaa, jos epäilee tuotteen sopivuutta.

Pakkausmerkinnät

Aineosa Selitys
Agar-agar (E406) punalevästä valmistettu hyytelöimisaine. Käytetään esim. marmeladien valmistamiseen. Myydään apteekissa.
Amarantti ruohokasvi, gluteeniton.
Arrowjuurijauhe arrowjuurikasvin juurakosta valmistettu tärkkelysjauho, käytetään suurustamiseen, gluteeniton.
Bulgur vehnästä valmistettuja suurimoita, sisältää gluteenia.
Couscous (kuskus) vehnästä valmistettuja karkeita suurimoita, sisältää gluteenia.
Durumvehnä vehnälaji, jota käytetään pastatuotteissa, sisältää gluteenia.
Fibrex sokerijuurikaskuitua hiutaleina, gluteeniton.
Glutamiinihappo aromivahvenne, luontaisesti gluteeniton.
Garobjauhe (E410) johanneksen leipäpuun siemenestä valmistettu jauhe, käytetään stabilointi- ja sakeuttamisaineena, gluteeniton.
HB-kastike maustekastike, sisältää mm. ruisjauhoja ja mausteita.
Hiiva kasvualustana käytetään sokerijuurikasmelassia, luontaisesti gluteeniton.Kuivahiiva valmistetaan poistamalla hiivamassasta vettä suodattamalla.
Hirvensarvensuola ammoniumkarbonaatti E503. Ennen valmistettiin hirven sarvista, nykyään synteettisesti. Käyttö nykyään harvinaista, voidaan käyttää ohuissa leivonnaisissa. Myydään apteekista.
Hummus kikherneistä (kahviherneistä), valkosipulista, chilistä ja mausteista valmistettu tahna, jota käytetään Lähi-idän maissa.
Inuliini kasvikunnasta saatava sokeri, sitä on mm. maa-artisokassa ja mustajuuressa.
Kamut-vehnä vehnän lajike, sisältää gluteenia.
Ksantaani (E415) hyydykeaine, valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä.
Lakritsiuute ja -jauhe lakritsin makuinen aromiaine, gluteeniton.
Lakritsi sisältää vehnäjauhoja rakenteenparantajana ja sakeuttajana. Kaupassa on myynnissä gluteenitonta lakritsia.
Leivinjauhe elintarvikelisäaineseos, sisältää natriumbikarbonaattia E500, jotain hapatettua tärkkelystä E1404 ja sitruunahappoa E330 ja jotain hapanta ainetta, esim. natriumpyrofosfaattia E450a, Tärkkelys voi olla maissi- tai perunatärkkelystä.
Liivate valmistetaan eläinproteiinista, kollageenista, monivaiheissa prosessissa pääasiassa sian nahasta.
Lupiinijauho käytetään proteiinilisänä korvaamaan soijaa. Maapähkinän sukuinen, saattaa aiheuttaa oireita soija-, herne- ja papuallergisille.
Mallasuute ja -jauhe maunvahvenne, sisältää gluteenia, käytetään mm. muroissa.
Maltaat sisältää gluteenia.
Maltodekstriini maissi- tai ohratärkkelyksen eräs muoto.
Melassi sokerin valmistuksen sivutuote, gluteeniton.
Miso soijasta käymisen avulla valmistettu tahna, mukaan voidaan lisätä viljoja mm. ohraa, riisiä tai tattaria.
Natriumglutamaatti aromivahvenne, gluteeniton.
Ohratärkkelys (Ohrakas) sisältää gluteenia.
Olut, kotikalja sisältävät gluteenia.
Oluthiiva hiivasolukko inaktivoitu, ei aiheuta käymistä, gluteeniton.
Proteiinihydrolysaatti aromivahvenne.
Psyllium intialaisen Plantago ovata -kasvin siemenkuorta kuivattuna. Kuitupitoista, käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa, gluteeniton.
Quinoa riisin kaltainen viljakasvi, gluteeniton.
Ruokasooda natriumbikarbonaattia E500, valmistetaan ruokasuolasta ja hiilihaposta.
Sahti sisältää gluteenia.
Sakeuttamisaineet elintarviketeollisuuden käyttämiä rakenteenparantajia, esim. liivate, pektiini, erilaiset kasvikumit: alginaatit, guarkumi, karboksimetyyli- selluloosa (CMC).
Salmiakki ammoniumkloridi, gluteeniton. Salmiakkimakeisissa, valmistusaineena, saattaa olla mukana vehnäjauhoja.
Satay-kastike maapähkinöistä ja mausteista jauhettu kastike, mukana voi olla myös kookosmaitoa, käytetään itämaisissa keittiöissä esim. satay-vartaiden kanssa.
Semolina vehnästä valmistettua mannaryynin tyyppistä karkeaa jauhoa, sisältää gluteenia.
Sinappi lähes kaikki sinapit ovat gluteenittomia. Tarkista valmistusaineet tuoteselosteesta.
Sinappijauhe jauhettua sinapinsiementä, gluteeniton.
Soija soijapapu, soijajauho on jauhettua soijaa, gluteeniton.
Soijakastike soijapavusta, vedestä ja suolasta valmistettu maustekastike. Saattaa sisältää vehnää, tarkista tuoteselosteesta!
Soijalesitiini (E322) soijaperäinen elintarviketeollisuuden käyttämä emulgointiaine, gluteeniton.
Spelt-vehnä vehnän lajike, sisältää gluteenia.
Tahini seesaminsiemenistä valmistettu tahna, jota käytetään Lähi-idän keittiössä.
Tef jauhetaan tef-ruohon siemenistä, jotka ovat valkoisia tai tumman punertavan ruskeita. Hirssin sukuinen ruohokasvi ja on kotoisin Etiopiasta, gluteeniton.
Tempeh soijapavuista valmistettuja kuutioita, käytetään itämaisessa ruoassa, gluteeniton.
Teriyaki -kastike soijakastikkeesta, riisiviinietikasta sekä mausteista valmistettu maustekastike. Soijakastikkeessa saattaa olla vehnää.
Triticale ruis-vehnä, sisältää gluteenia.
Tärkkelyssiirappi makeisteollisuuden käyttämä muotoilu- ja täyteaine.
Tofu soijapavusta pusertamalla valmistettu soijajuusto, gluteeniton.
Vehnänalkioöljy luontaistuote, valmistetaan pusertamalla rasva vehnänalkiosta.
Vehnänoras idätetty vehnän siemen.
Worcesterchire -kastike maustekastike, sisältää mm. anjovista, soijaa, pähkinää. Tarkista tuoteselosteesta.

Sokerit ja siirapit

Aineosa Selitys
Tavallinen sokeri (glukoosi) valmistetaan sokerijuurikkaasta ja -ruo'osta.
Fariinisokeri tavallisen sokerin ja tumman siirapin sekoitus.
Hillosokeri tavalliseen sokeriin lisätty hedelmistä erotettua pektiiniä.
Hyytelösokeri tavalliseen sokeriin on lisätty tärkkelyssiirappia, hedelmistä erotettua pektiiniä ja hedelmähappoa. Tärkkelyssiirappi saattaa olla maissista, vehnästä tai ohrasta.
Intiaanisokeri ruskea täysruokosokeri.
Kandisokeri valmistettu raakaruokosokerista kiteyttämällä.
Muscovado pehmeä ja kostea tumma ruokosokeri, sisältää sokeriruo'osta peräisin olevia maku- ja väriaineita.
Tomusokeri valmistetaan jauhamalla tavallista sokeria, lisätty paakkuuntumisen estämiseksi perunatärkkelystä.
Tumma siirappi tummaa sokeriliuosta, joka sisältää sokerijuurikkaan ja -ruo'on aromi-, väri- ja kivennäisaineita.
Raesokeri murskattua palasokeria.
Vaahterasiirappi sokeri- ja mustavaahteroiden mahlasta haihduttamalla valmistettu.
Vaalea siirappi sokeriliuoksen lisäksi pieniä määriä ohratärkkelyssiirappia.
Vaniliinisokeri hienoksi jauhetun sokerin ja vaniliiniaromin seos. Vaniliini on teollisesti valmistettu luontaisen kaltainen aromi.
Vaniljasokeri hienoksi jauhetun sokerin ja aidon vaniljan seos.

Etikat

Aineosa Selitys
Väkiviinaetikka valmistetaan ohrasta käyttämällä ja tislaamalla korkealuokkaiseksi väkiviinaksi. Etikkahappobakteerit muuttavat vedellä laimennetun alkoholin etikaksi. Valmiissa väkiviinaetikassa ei ole ohranvalkuaista.
Viinietikat raaka-aineena puna- valko-, tai omenaviini, jonka alkoholi muuttuu etikka-happobakteerikäymisessä etikaksi.
Maustetut etikat viinietikka maustetaan yrteillä, hunajalla, hedelmätisleillä tms. Eivät sovi niille, jotka ovat allergisia mausteena käytetylle aineelle.
Balsamietikka valmistetaan viinirypäleistä keittämällä rypälemehua kokoon. Mehutiiviste kypsyy puutynnyreissä usean vuoden ajan balsamietikaksi.