Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Ruokailu kodin ulkopuolella


Lähtiessään syömään kodin ulkopuolelle joutuu allerginen, lapsi tai aikuinen, olemaan tarkkana ja varmistamaan ruokien sopivuuden. Omista tai lapsen allergioista on syytä ilmoittaa aina etukäteen päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle ja jos mahdollista, toimittaa lista niistä ruoka-aineista jotka sopivat.

Ruoka-allerginen lapsi päivähoidossa

Päivähoidossa ja koulussa oleville allergisille lapsille tulee tarjota hyvää hoitoa ja ravitsevaa ruokaa. Ruokailulla on tärkeä sosiaalinen merkitys niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Huoltaja toimittaa ruoka-allergiaruokavaliosta lääkärin tai ravitsemusterapeutin täyttämän ja allekirjoittaman lomakkeen, joka on määräaikainen. Käypä hoito -suositusten mukaan lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei hoideta ruoka-aineen välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen totuttamalla. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Yhteistyössä lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa arvioidaan allergiaruokavalion tarve. Päiväkodin keittiölle tulee toimittaa säännöllisesti voimassa oleva lista lapselle sopivista ruoka-aineista. Yhteistyö kodin ja päivähoidon/koulun välillä on erityisen tärkeää. Päiväkodin henkilökunnan kanssa on hyvä pitää yhteinen palaveri, jotta yhteistyö sujuu.

Katso: Ruoka-allergisille sopivien ruoka-aineiden mallilistoja, joita voi hyödyntää.

Ruoka-allerginen koulussa

Ruoka-allergiat saattavat helpottua tai parantua kokonaan kouluikään mennessä. Kouluikäisten ruoka-allergiat liittyvät usein yksittäisiin hedelmä-juuresallergioihin, kananmuna- tai kala-allergiaan. Perusruoka-allergiat saattavat olla myös mahdollisia. Koulun keittiöhenkilökunnalle tulee toimittaa päivitetty, voimassaoleva lista lapselle sopivista tai kielletyistä ruoka-aineista (ks. yllä: ruoka-allerginen lapsi päivähoidossa). Tieto allergioista on hyvä olla myös lapsen opettajalla. Ruoka-allerginen nuori voi noutaa sopivan ruoan keittiöstä tai koulussa saattaa olla oma linjasto eritysruokavalioille.

Työpaikkaruokailu allergisella

Ruoka-allergisen asiakkaan on hyvä keskustella työpaikkaruokailusta vastaavan kanssa, jotta saa sopivaa ruokaa. Keittiölle tulisi toimittaa lista sopivista tai kielletyistä ruoka-aineista. Keittiöllä pitäisi olla valmius valmistaa ruokaa myös allergiselle. Usein saattavat monet ruoat olla sopivia pienillä muutoksilla tai sopia sellaisenaan. Monissa ruokapaikoissa on päivän ruokalista näkyvissä ja siihen on merkitty gluteenittomat tai maidottomat ruokavaihtoehdot. Itsepalvelulinjastosta jokaisella salaattikulholla ja ruualla on oltava omat puhtaat ottimet. Vehnä-ohra-ruisallergisen leipäannoksen tulee olla omassa leipäkorissaan ja annosmargariinia käytettäessä ei ole kontaminaatio-ongelmaa. Yhteistyö toimii hyvin, kun ilmoittaa keittiölle poissaoloista ja loma-ajoista, jotta he eivät turhaan valmista erityisruoka-annosta.

Kahvilat ja ravintolaruokailu allergisella

Kahviloiden valikoimat ruoka-allergiselle ovat vaihtelevia pakasteesta sulatettavista runsaaseen tuorevalikoimaan. Leivonnaisissa saattaa olla mukana jotain allergiaa aiheuttavaa mm. maitoa, munaa, mantelia tai mausteita. Sopivaa nautittavaa saattaa löytyä kun kysyy, sillä esim. gluteenittomat tuotteet säilytetään usein pakasteessa.

Noutopöytäruokailussa esim. laivalla tai ravintolassa ruoka-allergista asiakasta helpottaa ruokalista, jossa on kerrottu myös ruokien raaka-aineet tai jokaisen ruoan kohdalla on lappu. Tarjoilijat auttavat myös asiakasta ja heillä voi olla tarkempaa tietoa ruokien koostumuksesta. Sekoitetut salaatit, kastikkeelliset ruoat tai patatyyppiset ruoat, joissa on monia eri ruoka-aineita, saattavat olla ongelmallisia ruokia allergiselle. Yksinkertaisista ja selkeistä ruoista, esim. kalat tai paistit on helppo nähdä raaka-aineet. Aina jos kuitenkin epäilee valmistusaineiden sopivuutta, niin ruokaa ei pidä ottaa. Ruoat voi ottaa puhtailla ottimilla, koska ottimet saattavat liikkua ruoasta toiseen. Vehnä-ohra-ruisallergisen leipäannoksen tulee olla omassa leipäkorissaan ja annosmargariinia käytettäessä ei ole kontaminaatio-ongelmaa. Voit pyytää "puhtaan" annoksen suoraan keittiöltä.

Ravintolaruokailu saattaa aiheuttaa ongelmia moniallergiselle, ruokalistalta ei useinkaan löydy sopivaa ruokaa. Ravintoloiden mahdollisuudet valmistaa allergiselle sopivaa ruokaa ovat huomattavasti paremmat, kun allergioista on ilmoitettu etukäteen ja lista sopivista ruoista on toimitettu jo ennalta. Ruokaa tilattaessa pitää tarjoilijalle kertoa mitä saa syödä ja miksi. Kannattaa varmistaa vielä, että keittiö on ymmärtänyt oikein esim. maidottomuuden ja tilattu pihvi paistetaan maidottomalla margariinilla ja puhtaalla parilalla tai pannulla, vilja-allergisen tulee kertoa sopivat viljat, koska saattaa olla, että esim. suurustuksessa on käytetty gluteenitonta jauhoseosta. Ruoka-annoksen maustamisesta voi myös jutella, koska valmiskastikkeissa ja mausteseoksissa on usein monia eri mausteita.

Hampurilaispaikoissa löytyy kysyttäessä gluteenitonta hampurilaista sekä puhtaassa rypsiöljyssä kypsennettyjä ranskalaisia. Pizzapaikoissa kannattaa tiedustella sopivaa pizzaa. Ruoka-allergisen kannattaa olla kaikesta huolimatta tarkkana.

Ruoka-allerginen kylässä

Ruoka-allerginen voi etukäteen kertoa isäntäväelle allergioista ja siitä mitkä ruoka-aineet tai ruoat sopisivat. Pienillä allergisilla lapsilla voivat vanhemmat ottaa mukaan sopivaa nautittavaa, jotta ei tule mitään ongelmia. Ruoka-allergiassa allergisoivan ruoka-aineen välttäminen on ehdotonta, joten pienetkään lipsumiset eivät sovi.

Ruoka-allerginen matkalla

Ennen matkalle lähtemistä allergisen tulee selvittää monta asiaa, mm. mistä löytyy sopivaa ruokaa, millainen on hotellihuone tai laivan hytti, onko mahdollista saada lentokoneessa sopivaa ruokaa, entä miten toimia ulkomailla lomakohteessa. Ulkomailla ruoka-allergian ja sen hoidon ehdottomuuden ymmärtäminen saattaa olla ongelmallista. Ennalta voi matkalle valmistautua esim. ottamalla yhteyttä paikalliseen allergialiittoon. Yhteyden eri maiden allergialiittoihin voi saada mm. EFAn (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) sivuilta http://www.efanet.org. Matkalle lähdettäessä kannattaa ottaa selvää myös ruoka-allergiasanastosta eri kielillä. Linkki sanastoihin löytyy myös www.erimenu.fi -palvelun alapalkista: https://www.erimenu.fi/node/17555

Pienelle lapselle voi ottaa mukaan sopivia purkkiruokia, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja lämmittää niitä mikrossa.

Muutaman päivän matkalle voi ottaa mukaan pakastetun ruoan jäisenä kylmälaukkuun, jolloin se säilyy hyvänä kaksi päivää kokoajan kylmänä ollessa. Kylmälaukkuun kannattaa ottaa mukaan vielä lisäksi muutama kylmäkalle. Omaan autoon käytettäväksi voi hankkia kylmälaukun, jonka voi kytkeä tupakansytyttimeen.

Hotelliin mentäessä voi toimittaa etukäteen listan sopivista ruoka-aineista, jotta aamupalalla ja ruokailuissa on sopivaa nautittavaa. Suomessa kylpylöissä ja vastaavissa hoitolaitoksissa on keittiöllä usein dieettikokki, joten valmiudet allergiaruoan valmistukseen ovat. Hotellista voi kysyä myös mahdollisuutta lämmittää huoneessa omia ruokia. Ulkomailla voi varata hotellihuoneen, jossa voi valmistaa itse ruokaa, jolloin moniallergisen tilanne helpottuu. Ulkomaille lähdettäessä voi matkatoimistosta tai matkaoppaalta etukäteen kysyä minkälaiset mahdollisuudet kohdemaassa on ruoka-allergisen saada ruokaa. Itse ostettaessa tuoreet vihannekset ja riisi ovat usein sopivia. Mukana voi viedä sopivia säilykkeitä ja kuivaa leipää. Itse voi myös kuivata sopivia ruoka-aineista mukaan otettavaksi, esimerkiksi lihaa voi kuivata.

Lentokoneeseen on hyvä tilata etukäteen sopiva ruoka, mutta varautua myös siihen että ruokaa ei olekaan. Omien eväiden vieminen lentokoneeseen on sallittua, kunhan asiasta keskustelee lentoa varattaessa.