Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Ruokailu kodin ulkopuolella


Ruoka-allerginen joutuu olemaan tarkkana ruokaillessaan kodin ulkopuolella. Omista tai lapsen allergioista on syytä ilmoittaa aina etukäteen päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle. Ruoan sopivuus kannattaa varmistaa vielä paikan päällä, vaikka olisikin toimittanut tiedot etukäteen. Jos ruoka-aineallergiat ovat laajoja, voi olla tarpeen toimittaa myös lista ruoka-aineista, jotka ovat sopivia. Tämä auttaa ruoan valmistajan alkuun ruoan suunnittelussa.

Ruoka-allerginen lapsi päivähoidossa

Päivähoidossa oleville allergisille lapsille tulee tarjota hyvää hoitoa ja ravitsevaa ruokaa. Ruokailulla on tärkeä sosiaalinen merkitys niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Huoltaja toimittaa päiväkodin keittiölle ruoka-allergiaruokavaliosta lääkärin tai ravitsemusterapeutin täyttämän ja allekirjoittaman lomakkeen. Lomake on usein voimassa vain määräajan. Käypä hoito -suositusten mukaan lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei hoideta ruoka-aineen välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen totuttamalla. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Yhteistyössä lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa arvioidaan allergiaruokavalion tarve. Yhteistyö kodin ja päivähoidon välillä on erityisen tärkeää. Päiväkodin henkilökunnan kanssa on hyvä pitää yhteinen palaveri, jotta yhteistyö sujuu.

Katso: Tietoisku: Miten toimia anafylaksialapsen kanssa varhaiskasvatuksessa?

Ruoka-allerginen koulussa

Ruoka-allergiat saattavat helpottua tai parantua kokonaan kouluikään mennessä. Kouluikäisten ruoka-allergiat liittyvät usein yksittäisiin hedelmä-juuresallergioihin. Kouluikäisillä voi kuitenkin olla myös laajoja ja vaikeita ruoka-aineallergioita. Koulun keittiöhenkilökunnalle tulee toimittaa ajantasainen ja voimassaoleva lista lapselle kielletyistä ruoka-aineista (ks. yllä: ruoka-allerginen lapsi päivähoidossa). Tieto allergioista on hyvä olla myös lapsen opettajalla. Kouluissa on vaihtelevia käytäntöjä erityisruokavalioannosten jakamisesta ruokalassa.

Jos lapsella on anafylaksian riski jollekin ruoka-aineelle, kannattaa tutustua ja vinkata koululle Anafylaksialapsi koulussa -opas.

Työpaikkaruokailu ruoka-allergisella

Ruoka-allergisen asiakkaan on hyvä keskustella työpaikkaruokailusta vastaavan tahon kanssa. Keittiölle tulisi toimittaa lista sopivista tai kielletyistä ruoka-aineista. Keittiöllä pitäisi olla valmius valmistaa ruokaa myös allergiselle. Monet ruoat voivat olla sopivia sellaisinaan tai pienillä muutoksilla. Itsepalvelulinjastolla jokaisella salaattikulholla ja ruokalajilla on oltava omat puhtaat ottimet. Vehnä-ohra-ruis-allergisen leivät tulee olla erillään tavallisista leivistä. Vehnä-ohra-ruis-allergiselle tulee myös olla oma leipärasva. Yksittäispakatut annosmargariinit ovat turvallinen vaihtoehto. Yhteistyö toimii hyvin, kun ilmoittaa keittiölle poissaoloista ja loma-ajoista, jotta erityisruokavalioannosta ei valmisteta turhaan.

Kahvilat ja ravintolaruokailu ruoka-allergisella

Kahviloiden valikoimat ruoka-allergiselle ovat vaihtelevia. Toisissa kahviloissa tarjolla on pakasteesta tarpeen mukaan sulatettavia tuotteita, toisissa taas vitriinissä runsas valikoima erityisruokavaliotuotteita. Kahvilan henkilökunnalla on kysyttäessä velvollisuus kertoa asiakkaalle pakkaamattomien elintarvikkeiden allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat. Ruoka-allergista kahvilakävijää helpottaa, jos tieto kaikista tuotteiden ainesosista on helposti nähtävillä.

Noutopöytäruokailussa esim. laivalla tai ravintolassa ruoka-allergista asiakasta helpottaa ruokalista, jossa on kerrottu ruokien raaka-aineet. Jokaisen ruokalajin kohdalla voi myös olla oma kylttinsä, jossa luetellaan käytetyt raaka-aineet. Ravintolahenkilökunta auttaa asiakasta ja selvittää tarvittaessa tarkat tiedot ruokien ainesosista. Sekoitetut salaatit, kastikkeelliset ruoat tai patatyyppiset ruoat, joissa on monia eri ruoka-aineita, saattavat olla ongelmallisia ruokia allergiselle. Yksinkertaisista ja selkeistä ruoista, esim. kalat tai paistit on helpompi nähdä raaka-aineet. Ruoat kannattaa ottaa puhtailla ottimilla, koska ottimet saattavat liikkua ruoasta toiseen. Vehnä-ohra-ruis-allergisen leivät tulee olla erillään tavallisista leivistä. Vehnä-ohra-ruis-allergiselle tulee myös olla oma leipärasva. Yksittäispakatut annosmargariinit ovat turvallinen vaihtoehto. Ohjeita turvalliseen noutopöytäruokailuun löytyy Erimenun blogista Allergiaturvallisesti noutopöydässä.

Ravintolaruokailu saattaa aiheuttaa ongelmia moniallergiselle, koska ruokalistalta ei useinkaan löydy suoraan sopivaa ruokaa. Ravintoloiden mahdollisuudet valmistaa allergiselle sopivaa ruokaa ovat huomattavasti paremmat, kun allergioista on ilmoitettu ennalta. Ruokaa tilattaessa pitää vielä kertoa tarjoilijalle, mitä saa tai ei saa syödä. Kannattaa varmistaa, että keittiö on ymmärtänyt oikein esim. maidottomuuden: esimerkiksi tilattu pihvi paistetaan maidottomalla margariinilla ja puhtaalla parilalla tai pannulla. Vilja-allergisen tulee kertoa sopivat viljat, koska esimerkiksi suurustuksessa saatetaan käyttää gluteenitonta jauhoseosta. Ruoka-annoksen maustamisesta kannattaa myös jutella, jos mausteet aiheuttavat oireita. Valmiskastikkeissa ja mausteseoksissa on monia eri mausteita, joten yksittäisten mausteiden käyttö voi olla turvallisinta.

Monissa hampurilaispaikoissa löytyy kysyttäessä gluteenitonta hampurilaista sekä puhtaassa rypsiöljyssä kypsennettyjä ranskalaisia. Pizzapaikoissa kannattaa tiedustella sopivaa pizzaa. Ruoka-allergisen kannattaa olla kaikesta huolimatta tarkkana.

Ruoka-allerginen kylässä

Ruoka-allergisen kannattaa etukäteen kertoa kyläpaikkaan ruoka-allergioista. Jos vierailun isäntä tai emäntä haluaa leipoa kaikille sopivaa tarjottavaa, heille kannattaa vinkata sopiva resepti Erimenusta. Ystävällisesti kannattaa muistuttaa myöskin puhtauden tärkeydestä leivonnassa. Pienten allergisten lapsilla vanhemmat  voivat ottaa mukaan sopivaa evästä, jotta ei tule mitään ongelmia. Vaikeaoireisessa ruoka-allergiassa allergisoivan ruoka-aineen välttäminen on ehdotonta, joten pienetkään lipsumiset eivät sovi.

Ruoka-allerginen matkalla

Ruoka-allerginenkin voi matkustaa, mutta etukäteen kannattaa selvittää erinäisiä asioita: mistä löytyy sopivaa ruokaa, millainen on hotellihuone tai laivan hytti, onko mahdollista saada lentokoneessa sopivaa ruokaa, miten toimia lomakohteessa. Ulkomailla ruoka-allergian ja sen hoidon ehdottomuuden ymmärtäminen saattaa olla ongelmallista. Matkalle voi valmistautua ottamalla yhteyttä paikalliseen allergialiittoon. Yhteyden eri maiden allergialiittoihin voi saada mm. EFAn (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) sivuilta. Matkalle lähdettäessä kannattaa ottaa selvää myös ruoka-allergiasanastosta eri kielillä. Linkki sanastoihin löytyy myös Erimenusta.

Pienelle lapselle voi ottaa mukaan sopivia purkkiruokia, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Niitä voi lämmittää kohteessa mikroaaltouunissa.

Muutaman päivän matkalle voi ottaa mukaan pakastetun ruoan jäisenä kylmälaukkuun, jolloin se säilyy hyvänä kaksi päivää koko ollessaan ajan kylmänä. Kylmälaukkuun kannattaa ottaa mukaan vielä lisäksi muutama kylmäkalle. Omaan autoon voi ostaa myöskin matkajääkaapin, joka saa virtansa autosta.

Hotelliin mentäessä kannattaa toimittaa etukäteen lista kielletyistä ruoka-aineista, jotta aamupalalla ja ruokailuissa on sopivaa nautittavaa. Suomessa kylpylöissä ja vastaavissa hoitolaitoksissa on keittiöllä usein dieettikokki, joten valmiudet allergiaruoan valmistukseen ovat hyvät. Hotellista voi kysyä myös mahdollisuutta lämmittää huoneessa omia ruokia. Ulkomailla voi varata hotellihuoneen, jossa voi valmistaa itse ruokaa. Ulkomaille lähdettäessä voi matkatoimistosta tai matkaoppaalta etukäteen kysyä, miten hyvin erityisruokavaliotuotteita on saatavilla kohdemaassa. Itse ostettaessa tuoreet vihannekset ja riisi ovat usein sopivia. Mukana voi viedä sopivia säilykkeitä ja kuivaa leipää. Itse voi myös kuivata sopivia ruoka-aineista mukaan otettavaksi. Esimerkiksi lihaa voi kuivata.

Lentokoneeseen on hyvä tilata etukäteen sopiva ruoka, mutta varautua myös siihen, että ruokaa ei olekaan. Omien eväiden vieminen lentokoneeseen on sallittua, kunhan asiasta keskustelee lentoa varattaessa. Anafylaktisesti allergisen pitää ottaa adrenaliini-injektorit ja niiden resepti (myös englanniksi) mukaan matkustamoon. Käsimatkatavaroihin pakataan myös muut mahdolliset lääkkeet.