Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Ruokaostoksilla


Mistä hankkia sopivia ruoka-aineita?

Ruoka-allergian toteamisen jälkeen allerginen ja hänen lähipiirinsä joutuvat opettelemaan monia uusia ruoka-aineita, mistä niitä löytyy ja miten niitä käytetään.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämästä erimenu.fi- palvelusta löytyy tuotteita ja reseptejä.

Kauppojen ja markettien hyllyiltä löytyy onneksi jo paljon allergiselle sopivia tuotteita. Kauppiaalle voi esittää myös toiveita tietystä tuotteesta. Valikoima vaihtelee paikkakunnittain. Omalta paikkakunnaltakin saattaa löytyä suoramyyntipaikkoja tai -tiloja, joiden valikoimiin kuuluu allergisille sopivia tuotteita. Paikallisista allergia- ja astmayhdistyksistä sekä vertaistukiryhmistä kannattaa kysyä vinkkejä sopivien tuotteiden myyntipaikoista. Lisäksi erikoistuotteita voi tilata helposti verkkokaupoista suoraan kotiin. Yhteistilaukset ovat edullinen tapa hankkia sopivia tuotteita.

Kun hankitaan erityiselintarvikkeita, kannattaa tarkistaa tuotteiden päiväykset. Jos hankkii ison erän jauhoja ja hiutaleita, niitä kannattaa säilyttää viileässä härskiintymisen ehkäisemiseksi. Jauhoja voi laittaa myös pakastimeen ja ottaa huoneenlämpöön pienissä erissä.

Ruoka-allergiselle puhtaasti jauhettua, sopivaa lihaa kannattaa tiedustella kaupan lihatiskiltä. Liha voidaan tarvittaessa jauhaa puhtaalla lihamyllyllä ennen muita lihoja. Jos hankkii ison määrän lihaa kerralla, se kannattaa kypsentää ja pakastaa kerta-annoksina. Liha säilyy pakastettuna 6 - 12 kk. Mitä vähemmän rasvaa, sitä paremmin liha säilyy pakastettuna. Esimerkiksi riistan liha on yleensä vähärasvaista.


Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät tulee lukea huolella, jotta tietää mitä tuote sisältää. Tutuistakin tuotteista on hyvä välillä tarkistaa tuoteselosteet. Koostumus on saattanut muuttua tai tuotteeseen on tullut kontaminaatiovaroitus. Jos epäilee tuotteen sopivuutta, kannattaa ottaa yhteyttä tuotteen valmistajaan tai maahantuojaan. Jos valmistaa tai tarjoilee ruokaa vaikeasti allergiselle, ei tuotteessa saa olla "saattaa sisältää" -merkintää allergisoivalle ruoka-aineelle.

Ruokaviraston sivuilta löytyy tietoa mm. pakkausmerkinnöistä ja lisäaineista. Lisäaineet ilmoitetaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. sakeuttamisaine) lisäksi lisäaineen nimellä tai numerotunnuksella, E-koodilla.

Ainesosaluettelovaatimukset tiukentuivat vuonna 2009

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä tulee aina mainita raaka-aine omalla nimellään olivatpa käytetyt ainemäärät kuinka pieniä tahansa.

 • gluteenipitoiset viljat (vehnä, ohra, ruis, kaura, speltti, kamut-vilja ja niiden hybridikannat)
 • äyriäiset
 • kananmuna
 • kala
 • maapähkinä
 • soijapapu
 • maito (myös laktoosi)
 • pähkinät ja mantelit (hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, australianpähkinä)
 • selleri
 • sinappi
 • seesaminsiemenet
 • rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/litra SO2:na ilmaistuna
 • lupiinit ja lupiinituotteet
 • nilviäiset

Tuotteen ainesosaluettelossa kerrotaan kaikki valmistus- ja lisäaineet painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

Jos valmistusprosessissa ei ole täysin mahdollista estää tuotteen kontaminoitumista, tuotteeseen tulee lisätä tästä merkintä: esimerkiksi ”saattaa sisältää pieniä määriä mantelia”. Merkinnässä on kerrottava tarkasti esimerkiksi mitä pähkinää tuote saattaa sisältää. Ensisijaisesti tuotteen valmistajan on tehtävän kaikki voitava kontaminaatioriskin poistamiseksi. Merkintään voidaan joutua turvautumaan, kun jäämiä tietystä allergeenista (esimerkiksi vehnäjauhosta) havaitaan tuotteessa satunnaisesti, vaikka tuotantolinja olisi puhdistettu huolellisesti. Merkintää ei tule käyttää turhaan, jotta kuluttaja ei joudu tarpeettomasti välttämään tuotteita.

Luonnonmukaisesti viljeltyjen luomutuotteiden ei ole todettu sopivan allergiselle sen paremmin kuin ns. tavallisten tuotteiden.


Elintarvikkeiden lisäaineista

Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on aina jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Lisäaineet ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin tutkimuksin ennen kuin ne on hyväksytty markkinoille ja käytettäväksi elintarvikkeiden valmistukseen.

Lisäaineet ilmoitetaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. sakeuttamisaine) lisäksi lisäaineen nimellä tai numerotunnuksella, E-koodilla.

Ruoan lisäaineiden pelätään usein aiheuttavan allergiaa, mutta käytännössä lisäaineyliherkkyys on hyvin harvinaista. Lisäaineyliherkkyyttä arvioidaan esiintyvän vain hyvin harvoin.

Astmaatikoille ja kroonista nokkosihottumaa sairastaville tietyt lisäaineet saattavat aiheuttaa oireita. Lisäaineista oireita voivat aiheuttaa säilöntäaineina käytettävät rikkiyhdisteet (E220 - E228) ja sulfiitit (E221 - E228). Bentsoehappo ja bentsoaatit (E210 - E228) sekä sorbiinihappo ja sorbaatit (E200 - E230) voivat aiheuttaa iholla nokkosihottumaa, mutta ovat syötyinä haitattomia. Kananmunasta valmistettu lysotsyymi (E1105) voi aiheuttaa allergiaoireita kananmuna-allergikoille. Soijapapuhemiselluloosa (E426) voi aiheuttaa oireita herkille soija-allergikoille.

Elintarvikeväreinä käytetyt karmiinit, kokkiniili ja karmiinihappo (E120) voivat aiheuttaa äkillisiä allergiareaktioita. Glutamiinihappoa ja glutamaatteja (E620 - E625) käytetään elintarvikkeissa aromivahventeina. Ne voivat aiheuttaa yliherkkyysoireina kasvojen punoitusta, hikoilua tai päänsärkyä.

Tietoa alkoholijuomien valmistuksessa yleisimmin käytetyistä lisäaineista: säilöntä- ja hapettumisenestoaineista, makeutusaineista ja väriaineista kannattaa tiedustella Alkosta. Maustetut alkoholijuomat, esimerkiksi yrttiliköörit, saattavat aiheuttaa oireita henkilöille, jotka ovat herkistyneet mausteena käytetylle aineelle. Kermalikööri ei sovi maitoallergiselle. Kirkkaat alkoholijuomat eivät yleensä aiheuta allergisia reaktioita.