Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Muut ruoka-allergiat


Ruoka-allergiaa voi aiheuttaa mikä tahansa ruoka-aine. Ruoka-allergian hoitona on allergisoivan, oireita aiheuttavan ruoka-aineen välttäminen. Mitään ruoka-aineita ei tule välttää varmuuden vuoksi. Ruoka-allergiaa tai -yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet vaihtelevat yksilöllisesti. Vapaasti voi käyttää kaikkia niitä ruoka-aineita, jotka eivät aiheuta toistuvasti oireita.

Tähän on koottu eräitä tavallisia ruoka-allergiaa aiheuttavia aineita.

Vältetään: kaikki kalat, kalasäilykkeet, mäti, mätitahna. Erittäin herkät kala-allergiset voivat saada vakavan allergisen reaktion kalan hajusta tai koskettamisesta.

Kalaa sisältävät: kalatuotteet ja kalavalmisteet, jotkut maksamakkarat ja -pasteijat, Worchestershire-kastike, raputikut (surimipuikot sis. turskaa), voileipäkakut, kalapasteijat, kalasalaatit.

Ristireagointi: eri kalojen kesken tavallista, joskus mäti, mätitahna, kaviaari.

Vältetään: oireita aiheuttaviksi todettuja äyriäisiä: katkaravut, ravut, simpukat, osterit.

Äyriäisiä sisältävät: tuorejuustot, äyriäispakasteet, useat valmisruoat, mm. pizzat, salaatit

Ristireagointi: muiden äyriäisten kanssa tavallinen. 

Vältetään: oireita aiheuttaviksi todettuja palkokasveja: herne, pavut ( esim. soijapapu, leikkopapu, pensaspapu, mungpapu, adukipapu ), linssit, kikherne, maapähkinät, lakritsakasvi (lakritsauute), lupiini.  (Lupiinijauho on makealupiinista valmistettu gluteeniton jauho, jota käytetään paljon leivonnassa kuitu ja proteiini lisänä. 

Palkokasveja sisältävät: jotkin talkkunajauhot, hernekeitto, jotkin pakastekasvisseokset, säilykepurkkiruoat, salaatit, etniset ruoat. Herneproteiinia ja hernetärkkelystä voidaan käyttää valmistusaineena makkaroissa ja maksapasteijoissa. Maapähkinäöljy voi sisältää epäpuhtautena pieniä määriä pähkinän valkuaista.

Ristireagointi: harvat saavat oireita kaikista edellä mainituista palkokasveista. Sakeuttamis- ja emulgointiaineet, joista monet valmistetaan kasvien siemenistä, voivat aiheuttaa oireita kaikkein herkimmille palkokasviallergisille. Palkokasveista tai niiden siemenistä valmistetaan johanneksenleipäpuujauhe (E410), guarkumi (E412), tragantti (E413), arabikumi eli acaciakumi (E414), karaijakumi (E416), tarakumi (E417), gellaanikumi (E418). Niitä käytetään lisäaineena mm. jäätelöissä, hilloissa, marmeladeissa, mehuissa, virvoitusjuomissa, makeisissa ym. Jotkut heinäallergiset saattavat saada oireita herneestä ja maapähkinästä.

Vältetään: soijapapu, -jauho, -proteiini, -kastike, - rouhe, -juoma, -jogurtti, -vanukas, -kerma, -jäätelöt, -proteiinihydrolysaatti, tofu (soijajuusto), miso (soijatahna), tempeh (soijatahna). Soijalesitiini (E322) ja soijaöljy valmistetaan soijan rasvaosasta, joten ne sopivat soija-allergisille. Herkimmät soija-allergiset saattavat saada oireita niissä mahdollisesti olevista pienistä soijaproteiiniepäpuhtauksista.

Soijaa voivat sisältää: monet leipomotuotteet, mm. leivät, sämpylät, pikkuleivät, tarkista tuoteselosteesta. Useat puolivalmisteet ja valmisruoat (mm. lihapullat, kastikkeet, pussikeitot, liemikuutiot ym.), makkarat, lihaleikkeleet, maksapasteijat, marinadit, murot, myslit, suklaa, ravintola-annokset, etniset ruoat, täydennysravintovalmisteet, laihdutusvalmisteet. Soijasta valmistetaan kasvisruokailijoille mm. -nakkeja, -pyöryköitä, -suikaleita, -pihvejä.

Ristireagointi: jotkut muut palkokasvit voivat aiheuttaa oireita. Jotkut heinäallergiset saattavat saada oireita soijasta.

Vältetään: kaikki pähkinät, nougat

Pahkinää sisältävät: useat suklaat, toffeet, keksit, leivonnaiset, leivät, myslit, jäätelöt, jälkiruoat sekä monet ruoat mm. Waldorfinsalaatti. Lisäksi pähkinää käytetään ruokien koristeena.

Kookospähkinä ja muskottipähkinä sopivat pähkinäallergiselle. Jos tuotteeseen voi valmistuksen aikana päästä kontaminaationa (epäpuhtautena) allergeeneja ja kontaminaatiota ei voida estää, on pakkauksessa mainittava siitä varoitustekstillä. Varoitusmerkintä voi olla esim. " samassa linjastossa, jossa käsitelty myös pähkinää".

Vältetään: manteli, marsipaani

Mantelia sisältävät: useat suklaat, toffeet, keksit, leivonnaiset ( mm. toscakakku ), myslit, jäätelöt, jälkiruoat, eräät ruokalajit (mantelikala)

Vältetään: juuriselleri, varsiselleri

Selleriä sisältävät: jotkut pakastekasvisseokset, keittojuurekset, jotkut liemivalmisteet ja liemikuutiot, mausteseokset. Selleriä saattaa olla monissa valmisruoissa, kasvisruoissa, puolivalmisteissa ja salaateissa, tarkista tuoteselosteesta.

Joka kolmas koivun siitepölylle allerginen reagoi allergiatesteissä mausteille. Merkittäviä oireita kuten nuhaa tai nokkosihottumaa saa vain muutama prosentti testeissä reaktion saaneista. Mausteiden aiheuttamat oireet ovat yleensä lieviä mm. suunympäristön kutinaa voimakkaasti maustettujen ruokien syömisen jälkeen. Mausteita vältetään vain, jos niiden käyttö toistuvasti aiheuttaa oireita.

Yleisimmin oireita aiheuttavat pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi. Ristireagointia ilmenee pujon, aniksen, fenkolin, korianterin, kuminan ja persiljan kesken.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ei tarvitse ilmoittaa yksittäisiä mausteita, jos niitä on alle 2 % elintarvikkeen painosta. Maustetietoja onkin helpoin kysyä suoraan tuotteen valmistajalta, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Nykyään löytyy markkinoilta mausteettomia vaihtoehtoja esim. lihaleikkeleistä ja makkaroista http://www.maalaistuotevataja.fi

Vältetään: peruna

Perunaa sisältävät: perunatuotteet, -hiutaleet, - suurimot (Helmi-), -pakasteet, jotkin leivät ja leivonnaiset, perunatärkkelyskiisselit ja jotkin lasten purkkiruoat.

Korvataan: bataatti, riisi, pasta, kasvikset. Perunatärkkelys saattaa sopia peruna-allergiselle

Vältetään: kaikki tomaatit, ketsuppi, tomaattimehu, tomaattipyree.

Tomaattia sisältävät: monet ruokalajit ja valmisruoat, salaatinkastikkeet, maustekastikkeet, kastikeainekset, maksamakkarat.

Siitepölyallergiselle saattaa sopia tomaatti kypsennettynä, ketsuppina, tomaattipyreenä.

Vältetään: appelsiini, mandariini, klementiini, satsuma, greippi, sitruuna, lime, ugly, pomelo.

Sitrusta sisältävät: sima, monet mehut, virvoitusjuomat, marmeladit.

Sitruunahappo (E330) sopii sitrusallergiselle, käytetään hapettumisenesto- ja happamuudenestoaineena.

Vältetään: suklaa ja kaakao

Suklaata ja kaakaota sisältävät: useat keksit, leivonnaiset, makeiset, jälkiruoat, jäätelöt, suklaakastike, kaakaojuomajauhe, kaakaojuoma, suklaavanukkaat.

Lisäaineyliherkkyydestä kärsii vain 1-2 % tuhannesta. Eräät lisäaineet voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, astmaa ja nuhaa. Lisäaineyliherkkyys voi olla vasta-aineiden välittämää (allergiaa) tai muilla mekanismeilla välittyvää ( yliherkkyys). Jos tietty lisäaine aiheuttaa toistuvasti oireita niin niiden käyttöä voi tällöin rajoittaa tai välttää. Lisäaineiden saanti jää vähäiseksi, kun ruoka valmistetaan peruselintarvikkeista.

Lisäaineet on tutkittava ja niiden turvallisuus osoitettava ennen kuin ne hyväksytään elintarvikekäyttöön. Lisäaineet on merkitään pakkausteksteihin kansainvälisellä E-koodilla sekä ryhmänimellä.

Keinotekoisten makeutusaineiden kuten ksylitolin, sorbitolin (E420) ja mannitolin (E421) liiallisella käytöllä saattaa olla laksatiivisia (ripulia aiheuttavia) vaikutuksia, joka ei ole allergiaa.

Kumipuun hyydytettyä maitiaisnestettä eli lateksia käytetään hyvin yleisesti raaka-aineena autonrenkaista kumikäsineisiin tai vauvan tutteihin. Lateksi voi ristireagoida eräiden hedelmien ja kasvisten kanssa. Oireet ovat yleensä lieviä iho- tai hengitystieoireita. Kumiallergiaan liittyy useimmiten avokado, banaani ja melonit. Oireita saattaa aiheuttaa myös ananas, aprikoosi, kastanja, luumu, eksoottiset hedelmät, omena, persikka, peruna, tattari, tomaatti tai viikuna.

Lue lisää aiheesta: ristiallergiat eli tietoa siitepölyallergioihin liittyvistä ruokayliherkkyyksistä: http://www.allergia.fi/allergiat/