Ruoka-allergiaa voi aiheuttaa mikä tahansa ruoka-aine. Ruoka-allergian hoitona on allergisoivan, oireita aiheuttavan ruoka-aineen välttäminen. Mitään ruoka-aineita ei tule välttää varmuuden vuoksi. Ruoka-allergiaa tai -yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet vaihtelevat yksilöllisesti. Vapaasti voi käyttää kaikkia niitä ruoka-aineita, jotka eivät aiheuta toistuvasti oireita.
Tähän on koottu eräitä tavallisia ruoka-allergiaa aiheuttavia aineita.
Vältetään: oireita aiheuttavat kalat. Osa kala-allergisista saa oireita vain tietyistä kalalajeista, osa useammasta. Jos tuore tonnikala ei sovi, säilyketonnikala voikin sopia. Erittäin herkät kala-allergiset voivat saada vakavan allergisen reaktion kalan hajusta tai koskettamisesta. Kala-allergia on usein elinikäinen.
Kalaa voivat sisältävät: kalatuotteet ja kalavalmisteet, jotkut maksamakkarat ja -pasteijat, Worchestershire-kastike, Caesar-kastike, Osterikastike, raputikut (surimipuikot sis. turskaa), sushi, voileipäkakut, kalapasteijat, kalasalaatit, täytetyt oliivit. Jotkut nonparellit sisältävät kalasta peräisin olevaa liivatetta.
Ristireagointi: eri kalojen kesken tavallista, joskus äyriäiset, harvemmin mäti.
Vältetään: oireita aiheuttaviksi todettuja äyriäisiä: katkaravut, ravut, simpukat, osterit.
Äyriäisiä voivat sisältää: tuorejuustot, äyriäispakasteet, useat valmisruoat (mm. pizzat), salaatit.
Ristireagointi: muiden äyriäisten kanssa tavallista.
Vältetään: oireita aiheuttaviksi todettuja palkokasveja: herne, pavut (esim. soijapapu, leikkopapu, pensaspapu, mungpapu, adukipapu ), linssit, kikherne, maapähkinät, lakritsakasvi (lakritsauute), lupiini. (Lupiinijauho on makealupiinista valmistettu gluteeniton jauho, jota käytetään paljon leivonnassa kuitu- ja proteiinilisänä.)
Palkokasveja voivat sisältää: jotkin talkkunajauhot, hernekeitto, jotkin pakastekasvisseokset, säilykepurkkiruoat, salaatit, etniset ruoat. Herneproteiinia ja hernetärkkelystä voidaan käyttää valmistusaineena makkaroissa ja maksapasteijoissa. Maapähkinäöljy voi sisältää epäpuhtautena pieniä määriä pähkinän valkuaista.
Ristireagointi: harvat saavat oireita kaikista edellä mainituista palkokasveista. Sakeuttamis- ja emulgointiaineet, joista monet valmistetaan kasvien siemenistä, voivat aiheuttaa oireita kaikkein herkimmille palkokasviallergisille. Palkokasveista tai niiden siemenistä valmistetaan johanneksenleipäpuujauhe (E410), guarkumi (E412), tragantti (E413), arabikumi eli acaciakumi (E414), karaijakumi (E416), tarakumi (E417), gellaanikumi (E418). Niitä käytetään lisäaineena mm. jäätelöissä, hilloissa, marmeladeissa, mehuissa, virvoitusjuomissa, makeisissa ym. Jotkut heinäallergiset saattavat saada oireita herneestä ja maapähkinästä.
Vältetään: soijapapu, -jauho, -proteiini, -kastike, - rouhe, -juoma, -jugurtti, -vanukas, -kerma, -jäätelöt, -proteiinihydrolysaatti, tofu (soijajuusto), miso (soijatahna), tempeh (soijatahna). Soijalesitiini (E322) ja soijaöljy valmistetaan soijan rasvaosasta, joten ne sopivat soija-allergisille. Herkimmät soija-allergiset saattavat saada oireita niissä mahdollisesti olevista pienistä soijaproteiiniepäpuhtauksista.
Soijaa voivat sisältää: monet leipomotuotteet (mm. leivät, sämpylät, pikkuleivät), useat puolivalmisteet ja valmisruoat (mm. lihapullat, kastikkeet, pussikeitot, liemikuutiot ym.), makkarat, lihaleikkeleet, maksapasteijat, marinadit, murot, myslit, suklaa, ravintola-annokset, etniset ruoat, täydennysravintovalmisteet, laihdutusvalmisteet. Soijasta valmistetaan kasvisruokailijoille mm. -nakkeja, -pyöryköitä, -suikaleita, -pihvejä.
Ristireagointi: jotkut muut palkokasvit voivat aiheuttaa oireita. Jotkut heinäallergiset saattavat saada oireita soijasta.
Vältetään: oireita aiheuttavat pähkinät.
Pähkinää voivat sisältää: useat suklaat, toffeet, nougat, keksit, leivonnaiset (mm. kuivakakut), suklaalevitteet, leivät, myslit, jäätelöt, jälkiruoat sekä monet ruoat (mm. Waldorfinsalaatti). Lisäksi pähkinää käytetään ruokien koristeena.
Kookospähkinä ja muskottipähkinä sopivat pähkinäallergiselle. Jos tuotteeseen voi valmistuksen aikana päästä kontaminaationa (epäpuhtautena) allergeeneja ja kontaminaatiota ei voida estää, on pakkauksessa mainittava siitä varoitustekstillä. Varoitusmerkintä voi olla esim. " samassa linjastossa, jossa käsitelty myös pähkinää".
Vältetään: manteli, marsipaani.
Mantelia voivat sisältää: useat suklaat, toffeet, keksit, leivonnaiset (mm. toscakakku, Runebergin tortut, vegaaniset leivonnaiset), myslit, jäätelöt, jälkiruoat, eräät ruokalajit (mantelikala).
Vältetään: juuriselleri, varsiselleri (myydään myös nimellä lehtiselleri).
Selleriä voivat sisältää: jotkut pakastekasvisseokset, keittojuurekset, jotkut liemivalmisteet ja liemikuutiot, mausteseokset. Selleriä saattaa olla monissa valmisruoissa, kasvisruoissa, puolivalmisteissa ja salaateissa.
Joka kolmas koivun siitepölylle allerginen reagoi allergiatesteissä mausteille. Merkittäviä oireita kuten nuhaa tai nokkosihottumaa saa vain muutama prosentti testeissä reaktion saaneista. Mausteiden aiheuttamat oireet ovat yleensä lieviä mm. suunympäristön kutinaa voimakkaasti maustettujen ruokien syömisen jälkeen. Mausteita vältetään vain, jos niiden käyttö toistuvasti aiheuttaa oireita.
Yleisimmin oireita aiheuttavat pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi. Ristireagointia ilmenee pujon, aniksen, fenkolin, korianterin, kuminan ja persiljan kesken.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ei tarvitse ilmoittaa yksittäisiä mausteita, jos niitä on alle 2 % elintarvikkeen painosta. Maustetietoja onkin helpoin kysyä suoraan tuotteen valmistajalta, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.
Vältetään: peruna.
Perunaa voivat sisältää: perunatuotteet, -hiutaleet, - suurimot (Helmi-), -pakasteet, jotkin leivät ja leivonnaiset, perunatärkkelyskiisselit ja jotkin lasten purkkiruoat.
Korvataan: bataatti, riisi, pasta, kasvikset. Perunatärkkelys sopii useimmille peruna-allergisille.
Vältetään: kaikki tomaatit, ketsuppi, tomaattimehu, tomaattipyree.
Tomaattia voivat sisältää: monet ruokalajit ja valmisruoat, salaatinkastikkeet, maustekastikkeet, kastikeainekset, maksamakkarat.
Siitepölyallergiselle saattaa sopia tomaatti kypsennettynä, ketsuppina, tomaattipyreenä.
Vältetään: appelsiini, mandariini, klementiini, satsuma, greippi, sitruuna, lime, ugly, pomelo.
Sitruksia voivat sisältää: sima, monet mehut, virvoitusjuomat, marmeladit.
Sitruunahappo (E330) sopii sitrusallergiselle. Sitä käytetään hapettumisenesto- ja happamuudenestoaineena.
Vältetään: suklaa ja kaakao
Suklaata ja kaakaota voivat sisältää: useat keksit, leivonnaiset, makeiset, jälkiruoat, jäätelöt, suklaakastike, kaakaojuomajauhe, kaakaojuoma, suklaavanukkaat.
Lisäaineyliherkkyys on harvinaista. Eräät lisäaineet voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, astmaa ja nuhaa. Jos tietty lisäaine aiheuttaa toistuvasti oireita, sen käyttöä voi rajoittaa tai välttää. Lisäaineiden saanti jää vähäiseksi, kun ruoka valmistetaan peruselintarvikkeista.
Lisäaineet on tutkittava ja niiden turvallisuus osoitettava ennen kuin ne hyväksytään elintarvikekäyttöön. Lisäaineet on merkitään pakkausteksteihin kansainvälisellä E-koodilla sekä ryhmänimellä. Lisäaineista tietoa Ruokaviraston sivuilta.
Keinotekoisten makeutusaineiden kuten ksylitolin, sorbitolin (E420) ja mannitolin (E421) liiallisella käytöllä saattaa olla laksatiivisia (ripulia aiheuttavia) vaikutuksia, joka ei ole allergiaa.
Kumipuun hyydytettyä maitiaisnestettä eli lateksia käytetään hyvin yleisesti raaka-aineena autonrenkaista kumikäsineisiin tai vauvan tutteihin. Lateksi voi ristireagoida eräiden hedelmien ja kasvisten kanssa. Oireet ovat yleensä lieviä iho- tai hengitystieoireita. Kumiallergiaan liittyy useimmiten avokado, banaani ja melonit. Oireita saattaa aiheuttaa myös ananas, aprikoosi, kastanja, luumu, eksoottiset hedelmät, omena, persikka, peruna, tattari, tomaatti tai viikuna.
Lue lisää aiheesta: ristiallergiat eli tietoa siitepölyallergioihin liittyvistä ruokayliherkkyyksistä: http://www.allergia.fi/allergiat/