Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Vinkkejä maustamiseen


Monipuolinen ja ravitseva ruoka on myös maukasta. Pienille lapsille ruokaan ei tarvitse mausteita lisätä, mutta isommille lapsille uudet maut ovat osa ruokavalion laajentamista. Pieni ripaus suolaa riittää antamaan ruokaan makua.


Mausteet

Mausteet saattavat aiheuttaa allergiselle yliherkkyysoireita, mutta niitä kannattaa kokeilla ja käyttää sopivuuden mukaan. Siitepölyallerginen saattaa saada oireita tietyistä mausteista. Yleisimmin oireita aiheuttavia mausteita ovat pippurit (valko-, musta-, viher-, rose-), kaneli, curry-mausteseos (sisältää useimmin korianteria, kurkumaa ja inkivääriä) inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi. Pujolle allerginen saattaa saada oireita persiljasta, valkosipulista ja kamomillasta.

Kasvikset ja juurekset

Sipuli sekä eri kasvikset ja juurekset sopivuuden mukaan: porkkana, lanttu, nauris, punajuuri, maa-artisokka ym. antavat ruokiin hyvää makua. Liharuokia kypsennettäessä mukana voi hauduttaa kasvispaloja. Kasvis- tai juurespalojen maku korostuu, kun kuullottaa niitä hetken aikaa kattilassa pienessä öljytilkassa. Sipulin keitinvettä tai soseutettua, kypsää sipulia voi laittaa pakasteeseen ja lisätä pieniä eriä ruokiin mukaan. Tomaattipyre tai -ketsuppi saattavat sopia vaikka raaka tomaatti ei sovikaan, joten niillä saa ruokiin väriä ja makua.

Allergiselle saattavat kypsennetyt tai käsitellyt (raastettu, pakastettu tai varastoitu) kasvikset sopia paremmin kuin raaat kasvikset. Erityisesti käsittely vaikuttaa jos kyseessä on siitepölyjen ristireagtioina tulleet ruoka-allergiat.

Yrtit

Eri yrttejä voi kokeilla ruokiin makua antamaan. Kuivatut yrtit voi murskata ennen ruokaan lisäämistä ja hauduttaa hetken aikaa. Tuoreet yrtit lisätään valmiiseen ruokaan ja vain lämmitetään. 1 rkl tuoretta yrttiä vastaa 1 tl kuivattua yrttiä. Tästä lisää tietoa yrteillä maustamisesta.

Hedelmät

Makua ruokiin antavat myös hedelmäpalat tai -soseet. Lasten hedelmäsoseet (mm. luumu-, omena-, aprikoosi-) antavat pehmeän maun ja hiukan väriäkin. Samoin voi kokeilla ruusunmarjajauhetta.

Muut vinkit

Allergisen ruokiin ja leivonnaisiin makua ja mureutta saadaan käyttämällä kasvirasvaa tai ruokaöljyä. Esimerkiksi liha kannattaa ruskistaa kuumalla pannulla, jolloin se saa myös väriä hyvin ja sitä kautta makua. Mukana voi olla hiukan rasvaa. Lihamurekeruokiin lihaksi voi valita possun kassleria ja yhdistää sitä vaikka lampaan lihaan. Rasvaisempi kassler antaa mureketaikinaan hyvää makua.

Kokeile myös seuraavia vinkkejä:

  • Liha- ja kasviliemivalmisteita, jotka eiv√§t sis√§ll√§ soijaa ja selleri√§ l√∂ytyy mm. Reformilta.
  • Kuivattu sienijauhe on maukas liharuokien mauste.