Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Vinkkejä maustamiseen


Monipuolinen ja ravitseva ruoka on myös maukasta. Pienille lapsille ruokaan ei tarvitse lisätä mausteita, mutta isommille lapsille uudet maut ovat osa ruokavalion laajentamista. Pieni ripaus suolaa riittää antamaan ruokaan makua.


Mausteet

Mausteet saattavat aiheuttaa allergiselle yliherkkyysoireita, mutta niitä kannattaa kokeilla ja käyttää sopivuuden mukaan. Siitepölyallerginen saattaa saada oireita tietyistä mausteista. Yleisimmin oireita aiheuttavia mausteita ovat pippurit (valko-, musta-, viher-, rosepippurit), kaneli, curry-mausteseos (sisältää useimmin korianteria, kurkumaa ja inkivääriä), inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi. Pujolle allerginen saattaa saada oireita persiljasta, valkosipulista ja kamomillasta.

Huomaa, että curryn lisäksi myös garam masala ja cajunmauste ovat mausteseoksia. Ne sisältävät valmistajasta riippuen eri mausteita. Juustokumina, toiselta nimeltään jeera, ei nimestään huolimatta sisällä juustoa. Muskottipähkinä ei nimestään huolimatta ole pähkinä.

Kasvikset ja juurekset

Eri kasvikset sopivuuden mukaan antavat ruokiin hyv√§√§ makua: sipuli, porkkana, lanttu, nauris, punajuuri, maa-artisokka ym. Liharuokia kypsennett√§ess√§ mukana voi hauduttaa kasvispaloja. Kasvispalojen maku korostuu, kun kuullottaa niit√§ hetken aikaa kattilassa pieness√§ √∂ljytilkassa. Sipulin keitinvett√§ tai soseutettua, kyps√§√§ sipulia voi laittaa pakasteeseen ja lis√§t√§ pieni√§ eri√§ ruokiin. Tomaattipyre tai -ketsuppi saattavat sopia,  vaikka raaka tomaatti ei sovikaan, joten niill√§ saa ruokiin v√§ri√§ ja makua.

Allerginen saattaa pystyä syömään kypsennettyjä tai käsiteltyjä kasviksia, vaikka nämä raakana aiheuttaisivat oireita. Käsittely voi olla esimerkiksi raastamista, pakastamista, varastoimista tai soseutusta. Kasvisten käsittely voi auttaa erityisesti silloin, jos oireilu johtuu siitepölyallergian ristireagoinnista.

Yrtit

Eri yrttejä voi kokeilla ruokiin makua antamaan. Kuivatut yrtit voi murskata ennen ruokaan lisäämistä ja hauduttaa hetken aikaa. Tuoreet yrtit lisätään valmiiseen ruokaan ja vain lämmitetään. 1 rkl tuoretta yrttiä vastaa 1 tl kuivattua yrttiä. Kalan kanssa sopii hyvin tilli. Lihan kanssa kannattaa kokeilla meiramia, oreganoa, timjamia ja salviaa. Tuoreet yrtit sopivat myös ruoka-annosten viimeistelyyn.

Hedelmät

Makua ruokiin antavat myös hedelmäpalat tai -soseet. Lasten hedelmäsoseet (mm. luumu-, omena-, aprikoosisoseet) antavat pehmeää makua ja hiukan väriäkin. Samoin voi kokeilla ruusunmarjajauhetta tai muita marjajauheita.

Muut vinkit

Allergisen ruokiin ja leivonnaisiin makua ja mureutta saadaan käyttämällä kasvirasvaa tai ruokaöljyä. Esimerkiksi liha kannattaa ruskistaa kuumalla pannulla, jolloin se saa myös hyvin väriä ja makua. Lihamurekeruokiin lihaksi voi valita possun kassleria ja yhdistää sitä vaikka lampaan lihaan. Rasvaisempi kassler antaa mureketaikinaan hyvää makua.

Kokeile myös seuraavia vinkkejä:

  • Kuivattu sienijauhe on maukas liharuokien mauste.
  • Sitruunamehu voimistaa ruoan muita makuja.
  • Ripaus sokeria tai loraus hunajaa pehment√§√§ tomaattipohjaisten ruokien makua.
  • Suolan voi lis√§t√§ valmiin annoksen p√§√§lle, jolloin sit√§ tarvitaan v√§hemm√§n.
  • T√§√§lt√§ l√∂yd√§t maistuvia ruokareseptej√§ allergiaperheeseen: www.erimenu.fi.