Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Lasten ja aikuisten ruoka-allergioiden eroja


Pienten lasten ruoka-allergia

Pienillä lapsilla saattaa olla useita ruoka-allergioita perusruoille ja muille ruoka-aineille. Ruoka-allergisen lapsen ruokavalion monipuolisuuden takaa se, että valitaan jokaisesta ruokaympyrän sektorista monipuolisesti sopivia ruoka-aineita. Mitään ruoka-aineita ei pidä välttää varmuuden vuoksi. Maidon ja viljojen suhteen tulee aina olla yhteydessä erikoislääkäriin jo siinä vaiheessa kun epäillään allergiaa. Ainoastaan niitä ruokia vältetään, jotka aiheuttavat oireita.

Allergia tulee aina varmistaa välttämis-altistuskokeella, jossa epäilty ruoka jätetään aluksi pois esim. kahdeksi viikoksi tai kunnes oireet ovat kadonneet ja sen jälkeen ruokaa kokeillaan uudelleen ja katsotaan palaavatko oireet. Jos oireet palaavat, on kyseessä allergia. Jos oireita ei ilmaannu, ei kyseessä ole allergia kokeillulle ruoalle. Maito ja viljat kokeillaan ruoka-allergioihin perehtyneen erikoislääkärin valvonnassa, muut kokeillaan kotona lääkärin kanssa yhdessä laaditun suunnitelman mukaisesti. Koska allergiat ovat määräaikaisia, lapselle kokeillaan allergiaa aiheuttavia ja vältettyjä ruoka-aineita lääkärin ohjeiden mukaan sovituin väliajoin.

Tavoitteena on laajentaa lapsen ruokavaliota siten, että se vastaisi normaalia iän mukaista ruokavaliota mahdollisimman hyvin, turvaten lapsen normaalin kasvun ja kehityksen. Kokeilun aikana on syytä pitää oirepäiväkirjaa, johon kirjataan kokeiltavat ruuat, syödyt määrät ja mahdolliset havaitut oireet. Oirepäiväkirja aloitetaan viikkoa ennen varsinaista kokeilujaksoa, jolloin saadaan mahdollisimman hyvä kuva oireiden muuttumisesta.

Pienten lasten ruoka-allergiat yleensä paranevat tai helpottavat kouluikään mennessä. Harvoin jokin ruoka-allergia, esim. kala- tai kanamuna-allergia jää pysyväksi. Kun lapsi kasvaa ja voi hyvin on ruokamääräkin yleensä sopiva. Jos lapsen ruokavalio on hyvin niukka, samoja ruoka-aineita voi tarjota eri muodoissa; soseena, kuutioina, suikaleina, laatikkoina, keittona ym. Lapsen ikäkaudet tulisikin huomioida ja muuttaa ruoan karkeusastetta ja esille laittoa sen mukaan. Lapset nauttivat myös ruoan ulkonäöstä. Uusien makujen oppimiseen lapselta kuluu useampi maistamiskerta.

Maitoallergisen lapsen kalsiumin ja D-vitamiinin riittävästä saannista on huolehdittava ympärivuotisesti. Moniallerginen lapsi saattaa tarvita muitakin vitamiinilisiä, jos ruokavalio on hyvin niukka. Tarvittavista lisiltä on hyvä neuvotella lääkärin tai ravitsemussuunnittelijan kanssa. Lisäämällä ruokiin tarvittaessa kasvisrasvaa tai -öljyä saadaan lisättyä energiansaantia. Rasva antaa ruokiin myös makua.


Isojen lasten ruoka-allergia

Ruoka-allergiat paranevat tai helpottavat yleensä kouluikään mennessä. Ruoka-allergiat liittyvät tällöin usein erilaisiin juures - hedelmäallergioihin tai mausteisiin, osalla saattaa kanamuna- tai kala-allergia säilyä edelleenkin. Koulun keittiöhenkilökunnalle, terveydenhoitajalle sekä opettajalle on hyvä kertoa lapsen allergioista ja mitä pitää ottaa huomioon. Kouluun tuleekin toimittaa päivitetty, voimassaoleva lista lapselle sopivista tai kielletyistä ruoka-aineista. Isommat lapset osaavat jo itse huolehtia heille sopivista ruoista ja niiden ottamisesta koulussa. Ongelmaksi saattaa muodostua vapaa-ajanvietto ystävien kesken ja ulkona syöminen - mistä löytyy sopivaa. Lapsen kavereiden vanhemmille on hyvä kertoa myös allergioista ja miten ne on huomioitava, jotta vältytään ikäviltä ongelmilta.


Aikuisten ruoka-allergia

Aikuisilla ruoka - allergiat liittyvät usein juures - hedelmäallergioihin tai mausteisiin, joiden taustalla on siitepölyallergiat eli siitepölyjen ristireagtiot ruoille. Lisäksi saattaa olla muita yksittäisiä allergioita. Perusruoka-allergiat ovat harvinaisempia, mutta eivät silti mahdottomia. Aikuisen tulee välttää niitä ruoka-aineita, mitkä syötynä aiheuttavat allergiaa. Turhaan ruokavaliosta ei tulisi karsia mitään pois.

Työssä olevien on hyvä toimittaa sopivista tai sopimattomista ruoka-aineista lista työpaikkaruokailua hoitaville, jotta saa sopivaa ruokaa. Yhteistyö toimii, kun ilmoittaa etukäteen, koska on lomalla tai pois, jotta keittiö ei tee ruokaa turhaan ruoka-annosta allergiselle.

Lähdettäessä ravintolaan ruokailemaan tai lomamatkalle, voi ruokapaikkaan toimittaa listan sopivista ruoka-ainesta hyvissä ajoin. Ravintolan mahdollisuudet valmistaa allergiselle sopivaa ruokaa ovat tällöin paremmat.