Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Kananmuna-allergia


Kananmuna-allergia on yksilöllistä. Kananmuna saattaa käydä osana ruokaa tai leivonnaisissa, esim. makaronilaatikossa tai pullassa. Herkemmät muna-allergikot saattavat saada oireita ilmaan leviävistä valkuaisaineista ollessaan samassa tilassa, jossa munaa vatkataan tai paistetaan. Ruoanvalmistuksessa muna-allergeenit eivät pilkkoudu.

Kananmuna-allergikoista 70 % sietää voimakkaasti kuumennettua kananmunaa. Kananmunan käyttö oireiden sallimissa rajoissa voimakkaasti kuumennettuna (uunissa kypsennys ≥ 175 °C:ssa 30 min) ruoissa tai leivonnaisissa saattaa nopeuttaa sietokyvyn kehittymistä kananmunaa kohtaan.


Kiellettyjä ruoka-aineita

Kananmuna-allergiselle oireita aiheuttavat:

  • Kananmunan valkuainen ja keltuainen
  • Kuivattu munajauhe
  • Munaproteiini, albumiini
  • Muiden lintujen munat saattavat aiheuttaa oireita
  • Kananmunaa sisältävät ruoat. Kananmunaa saattaa olla leivonnaisissa, tuorejuustoissa, majoneesissa, pastoissa, jäätelöissä ym.
  • Lysotsyymi (E1105) on entsyymi, joka valmistetaan kananmunan valkuaisista. Sitä voidaan käyttää kypsytetyissä juustoissa ja tietyissä alkoholijuomissa. Lysotsyymi voi aiheuttaa oireita herkille kananmuna-allergikoille.
  • Broilerinlihaa ei ole tarpeen välttää.

Kananmunan korvaaminen

Yhden (1) kanamunan voi korvata jollakin seuraavista:

  • 1 dl peruna- tai bataatti- tai muuta kasvissosetta: esim. mureketaikinat
  • 1 dl omena- tai banaani- tai muuta hedelmäsosetta: esim. kuivakakut
  • 2 rkl soijajauhoja + 2 rkl vettä
  • 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä: esim. makaronilaatikon muna-maito
  • 1 tl No Egg -kananmunankorviketta + 2 rkl vettä (katso erimenu.fi)
  • 1 rkl pellavansiemenrouhetta + 2 rkl vettä
  • 50 g kiinteää, maustamatonta tofua: esim. paistettavat juustokakut
  • Kikhernejauhot sopivat esimerkiksi mureketaikinoihin tai munattomaan munakkaaseen.
  • Soijajuomalla onnistuu munaton majoneesi.
  • Peruna- tai maissitärkkelys auttaa kasvispihvitaikinaa pysymään koossa.
  • Perunasoseella voi korvata kananmunan piirakan päälle levitettävässä muna-nesteseoksessa.
  • Kananmunan korvikkeen leivonnaisiin saa sekoittamalla keskenään 1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä ja 1 tl leivinjauhetta. Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää taikinaan.
  • Kikherneen säilykeliemi eli aquafaba, 0,5 dl lientä vastaa yhtä valkuaista. Vaahdotetusta liemestä voi valmistaa esimerkiksi marenkeja tai käyttää kermavaahdon korvikkeena.
  • Mureketaikinoissa voidaan käyttää peruna- tai kasvissosetta tai -raastetta, soijajauhoa, maitojauhetta tai maissitärkkelystä.
  • Ohukais- ja pannukakkutaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissoseita tai banaania, rahkaa tai maitojauhetta. Taikina saa turvota n. 30 min ennen paistamista. Taikinaan voidaan myös lisätä hieman enemmän jauhoja.
  • Pullataikinasta munan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun käyttää esim. vesi-siirappiseosta, kahvia tai sulatettua rasvaa. Muista puhdas pullasuti!
  • Monista laatikkoruoista munan voi jättää pois, esim. maksa-, porkkana- ja lanttulaatikot.
  • Kananmunattomia reseptejä löydät osoitteesta www.erimenu.fi.

HUOM! Pakkausmerkinnät tulee lukea huolella.