Kananmuna-allergia
Kananmuna-allergia on yksilöllistä. Kananmuna
saattaa käydä osana ruokaa tai leivonnaisissa, esim. makaronilaatikossa
tai pullassa. Herkemmät muna-allergikot saattavat saada oireita ilmaan leviävistä valkuaisaineista ollessaan samassa tilassa, jossa munaa vatkataan tai paistetaan. Ruoanvalmistuksessa muna-allergeenit eivät
pilkkoudu.
Kananmuna-allergikoista 70 % sietää voimakkaasti kuumennettua kananmunaa. Kananmunan
käyttö oireiden sallimissa rajoissa voimakkaasti kuumennettuna (uunissa kypsennys
≥ 175 °C:ssa 30 min) ruoissa tai leivonnaisissa saattaa nopeuttaa sietokyvyn kehittymistä kananmunaa kohtaan.
Kiellettyjä ruoka-aineita
Kananmuna-allergiselle oireita aiheuttavat:
- Kananmunan valkuainen ja keltuainen
- Kuivattu munajauhe
- Munaproteiini, albumiini
- Muiden lintujen munat saattavat aiheuttaa oireita
- Kananmunaa sisältävät ruoat. Kananmunaa saattaa olla leivonnaisissa, tuorejuustoissa, majoneesissa, pastoissa, jäätelöissä ym.
- Lysotsyymi (E1105) on entsyymi, joka valmistetaan kananmunan valkuaisista. Sitä voidaan käyttää kypsytetyissä juustoissa ja tietyissä alkoholijuomissa. Lysotsyymi voi aiheuttaa oireita herkille kananmuna-allergikoille.
- Broilerinlihaa ei ole tarpeen välttää.
Kananmunan korvaaminen
Yhden (1) kanamunan voi korvata jollakin seuraavista:
- 1 dl peruna- tai bataatti- tai muuta kasvissosetta: esim. mureketaikinat
- 1 dl omena- tai banaani- tai muuta hedelmäsosetta: esim. kuivakakut
- 2 rkl soijajauhoja + 2 rkl vettä
- 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä: esim. makaronilaatikon muna-maito
- 1 tl No Egg -kananmunankorviketta + 2 rkl vettä (katso erimenu.fi)
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta + 2 rkl vettä
- 50 g kiinteää, maustamatonta tofua: esim. paistettavat juustokakut
- Kikhernejauhot sopivat esimerkiksi mureketaikinoihin tai munattomaan munakkaaseen.
- Soijajuomalla onnistuu munaton majoneesi.
- Peruna- tai maissitärkkelys auttaa kasvispihvitaikinaa pysymään koossa.
- Perunasoseella voi korvata kananmunan piirakan päälle levitettävässä muna-nesteseoksessa.
- Kananmunan korvikkeen leivonnaisiin saa
sekoittamalla keskenään 1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä ja 1 tl
leivinjauhetta. Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa
kuohkeaksi ja lisää taikinaan.
- Kikherneen säilykeliemi eli aquafaba, 0,5 dl lientä vastaa yhtä valkuaista. Vaahdotetusta liemestä voi valmistaa esimerkiksi marenkeja tai käyttää kermavaahdon korvikkeena.
- Mureketaikinoissa voidaan käyttää peruna- tai kasvissosetta tai -raastetta, soijajauhoa, maitojauhetta tai maissitärkkelystä.
- Ohukais- ja
pannukakkutaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissoseita tai
banaania, rahkaa tai maitojauhetta. Taikina saa turvota n. 30 min ennen
paistamista. Taikinaan voidaan myös lisätä hieman enemmän jauhoja.
- Pullataikinasta
munan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun käyttää esim.
vesi-siirappiseosta, kahvia tai sulatettua rasvaa. Muista puhdas pullasuti!
- Monista laatikkoruoista munan voi jättää pois, esim. maksa-, porkkana- ja lanttulaatikot.
- Kananmunattomia reseptejä löydät osoitteesta www.erimenu.fi.
HUOM! Pakkausmerkinnät tulee lukea huolella.