Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Allergiaruoan ABC - käytännön vinkkejä


Onko ruoka-allerginen lapsesi menossa päiväkotiin? Mitä tulisi ottaa huomioon? Onko sinulle tulossa vieras, jolla on jokin ruoka-allergia? Mitä laittaisin huomenna ruoaksi? Näillä sivuilla on vastauksia näihin kysymyksiin ja paljon muitakin hyödyllisiä vinkkejä ruoka-allergisen ruoan valmistamiseen. Käytä hyväksesi!


Allergiaperheen ruokailun suunnittelu ja toteutus on vaativaa

Ruokailu on koko perheen yhdessäoloa. Ruokailu antaa hetken hengähdystauon päivän rutiineihin. Ruokailun kautta opitaan uusia makuelämyksiä sekä tapoja. Ruoka-allerginen kokee ruoan kautta samat nautinnot kuin muutkin. Allergiaperheen ruokailun suunnittelu ja toteutus vaatii perehtymistä - mistä löytää korvaavia ruoka-aineita, miten valmistaa niistä maittavaa ja monipuolista ruokaa vähällä vaivalla ja kävisikö sama ruoka koko perheelle.

Ruokavalion suunnittelussa voi käyttää apuna lautasmallia tai ruokakolmiota. Valitsemalla jokaisesta lohkosta sopivia ruoka-aineita päivittäin joka aterialle saadaan ruokavaliosta monipuolinen. Näin varmistetaan myös riittävä ravintoaineiden saanti. Sallittuja ruoka-aineita tulisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti. Varmuuden vuoksi ei jätetä mitään pois. Vältetään vain niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita.