Ruoanvalmistustaidot ovat tärkeitä ihan kaikille, mutta erityisesti ruoka-allergisille. Ravintoloiden tai kaupan valmisruokien valikoima ei välttämättä palvele ruoka-allergista, joten oma ruoka on usein tehtävä itse. Ruoka-allerginen kohtaa ruokaa laittaessaan ja leipoessaan monenlaisia haasteita: Miten leivät onnistuvat ilman vehnän tuomaa sitkoa? Pysyvätkö ohukaiset koossa ilman kananmunaa? Vaahtoutuuko kasvipohjainen kermavalmiste kunnolla? Onneksi neuvoja ja vinkkejä on saatavilla. Kannattaa myös osallistua allergiaruoanlaiton ja -leivonnan kursseille. Niitä järjestetään kaikenikäisille esimerkiksi Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksellä.
Mahdollisuuksien mukaan koko perheelle voi valmistaa ja tarjota samaa ruokaa ja siten helpottaa ruoanlaittoa. Kun tekee kaikille sopivaa ruokaa, kontaminaation riskit vähenevät. Kontaminaatio tarkoittaa sopimattoman ruoka-aineen päätymistä ruokaan, johon sitä ei ole tarkoitettu. Ilman kananmunaa onnistuu koko perheelle lihamureketaikina tai monet vuokaruoat, kastikkeet voi suurustaa maissitärkkelyksellä, kalakeiton nesteenä voi olla tomaattimehua maidon tilalla jne. Samaa ruokaa tehtäessä perheenjäsenet voivat maustaa oman annoksensa makuun sopivaksi.
Jääkaapissa valmis ruoka säilyy muutaman päivän hyvänä. Jääkaapissa voi pitää valmiina myös puuroa tai kasvissosetta, joita on helppo hyödyntää esimerkiksi kasvispihvien sidosaineena. Ruoka-allergiselle voi valmistaa kerralla ison määrän ruokia ja pakastaa ne kerta-annoksina. Pakatut annokset tulee merkitä hyvin, jotta ne eivät mene sekaisin tavallisten annosten kanssa.