Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Allergiaruoanvalmistus


Ruoanvalmistukseen joudutaan kiinnittämään huomiota, koska kaupan valikoima ei aina palvele ruoka-allergista asiakasta. Sopivien ruoka-aineiden hankkiminen vaatii perehtymistä ja ruoanvalmistuksessa eivät päde perinteiset opit:

  • leivonta gluteenittomista jauhoista on ongelmallista sitkon puuttuessa
  • miten ohukaiset onnistuvat ilman kananmunaa
  • miten tehdä kakkutaikina ilman kananmunaa ja tuttuja jauhoja?

Samaa ruokaa koko perheelle?

Mahdollisuuksien mukaan koko perheelle voi valmistaa ja tarjota samaa ruokaa ja siten helpottaa ruoanlaitto-ongelmaa. Kun tekee kaikille sopivaa ruokaa, estetään myös kontaminaation mahdollisuus - sopimatonta ruoka-ainetta ei pääse ruokaan. Ilman kananmunaa onnistuu koko perheelle lihamureketaikina tai monet vuokaruoat, kastikkeet voi suurustaa maissitärkkelyksellä, kalakeiton nesteenä voi olla tomaattimehua maidon tilalla jne. Samaa ruokaa tehtäessä vanhemmat ja muut perheenjäsenet voivat maustaa ruoan omaan makuunsa sopivaksi.

Jääkaapissa valmis ruoka säilyy muutaman päivän hyvänä. Siellä voi pitää valmiina myös puuroa tai kasvissosetta, josta on helppoa tehdä leivonnaista tai käyttää ruoan pohjana. Ruoka-allergiselle voi valmistaa kerralla pakasteeseen kerta-annoksina isomman määrän ruokia mistä pitää tai missä käytetään esim. gluteenitonta makaronia tai korvaavaa maitoa. Tuotteet tulee merkitä hyvin, jotta eivät sekaannu tavallisiin ruokiin.


Ruoanvalmistuksessa huomioitavaa

  • Allergiselle käytettävien ruoka-aineiden, ruoanvalmistusastioiden ja -välineiden puhtaus on tärkeää. Hyvä käsihygienia on keskeistä valmistettaessa ruokaa allergiselle.
  • Ruoka-aineet tulisi säilyttää kaapissa omalla hyllyllään, mielellään ylhäällä tai omassa kaapissa tai laatikostossa, jotta eivät ole kosketuksissa allergisoivan aineen kanssa.
  • Erityisen herkille, vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville lapselle voidaan hankkia omia ruoanvalmistusvälineitä mm. leikkuulauta tai kattila, jotta niiden kautta ei siirry allergisoivaa ainetta ruokaan.
  • Allergisen ruoan tai leivonnaiset voi valmistaa ennen muuta ruokaa, koska tällöin pinnat ovat puhtaita eikä ilmassa ole allergiaa aiheuttavan aineen hiukkasia.
  • Vehnä-ohra-ruis-allergiselle tulee olla oma margariinirasia, jotta sen kautta ei siirry gluteenittomaan leipään esim. vehnäleivänmuruja.
  • Allergiselle tulisi hankkia oma leivänpaahdin tai paahtopussi ja vohvelirauta, koska sen puhdistus allergisoivasta aineesta on hankalaa.
  • Ruokailutilanteessa voi katsoa ettei allerginen lapsi epähuomiossa saa sopimatonta ruokaa esim. leivänmuruina.