Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Allergiaruoanvalmistus


Ruoanvalmistustaidot ovat tärkeitä ihan kaikille, mutta erityisesti ruoka-allergisille. Ravintoloiden tai kaupan valmisruokien valikoima ei välttämättä palvele ruoka-allergista, joten oma ruoka on usein tehtävä itse. Ruoka-allerginen kohtaa ruokaa laittaessaan ja leipoessaan monenlaisia haasteita: Miten leivät onnistuvat ilman vehnän tuomaa sitkoa? Pysyvätkö ohukaiset koossa ilman kananmunaa? Vaahtoutuuko kasvipohjainen kermavalmiste kunnolla? Onneksi neuvoja ja vinkkejä on saatavilla. Kannattaa myös osallistua allergiaruoanlaiton ja -leivonnan kursseille. Niitä järjestetään kaikenikäisille esimerkiksi Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksellä.


Samaa ruokaa koko perheelle?

Mahdollisuuksien mukaan koko perheelle voi valmistaa ja tarjota samaa ruokaa ja siten helpottaa ruoanlaittoa. Kun tekee kaikille sopivaa ruokaa, kontaminaation riskit vähenevät. Kontaminaatio tarkoittaa sopimattoman ruoka-aineen päätymistä ruokaan, johon sitä ei ole tarkoitettu. Ilman kananmunaa onnistuu koko perheelle lihamureketaikina tai monet vuokaruoat, kastikkeet voi suurustaa maissitärkkelyksellä, kalakeiton nesteenä voi olla tomaattimehua maidon tilalla jne. Samaa ruokaa tehtäessä perheenjäsenet voivat maustaa oman annoksensa makuun sopivaksi.

Jääkaapissa valmis ruoka säilyy muutaman päivän hyvänä. Jääkaapissa voi pitää valmiina myös puuroa tai kasvissosetta, joita on helppo hyödyntää esimerkiksi kasvispihvien sidosaineena. Ruoka-allergiselle voi valmistaa kerralla ison määrän ruokia ja pakastaa ne kerta-annoksina. Pakatut annokset tulee merkitä hyvin, jotta ne eivät mene sekaisin tavallisten annosten kanssa.


Ruoanvalmistuksessa huomioitavaa

  • Allergiselle käytettävien ruoka-aineiden, ruoanvalmistusastioiden ja -välineiden on oltava puhtaita. Lasiset ja metalliset astiat on helppo pestä astianpesukoneessa, ja ne eivät ime ruoan allergeeneja itseensä.
  • Jos ruoanlaitossa tarvitaan uunia tai mikroaaltouunia, niiden puhtaus kannattaa tarkistaa. Uunipelti suojataan puhtaalla leivinpaperilla.
  • Hyvä käsihygienia on keskeistä.
  • Ruoka-aineet tulisi säilyttää kaapissa omalla hyllyllään, mielellään ylhäällä tai omassa kaapissa tai laatikostossa, jotta eivät ole kosketuksissa allergisoivan aineen kanssa.
  • Erityisen herkille, vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville voidaan hankkia omia ruoanvalmistusvälineitä, mm. leikkuulauta tai kattila, jotta niiden kautta ei siirry allergisoivaa ainetta ruokaan.
  • Allergisen ruoka ja leivonnaiset kannattaa valmistaa ensimmäisenä, koska tällöin pinnat ovat puhtaita eikä ilmassa ole allergiaa aiheuttavan aineen hiukkasia.
  • Vehnä-ohra-ruis-allergiselle tulee olla oma margariinirasia, jotta sen kautta ei siirry vehnäleivänmuruja gluteenittomaan leipään.
  • Allergiselle kannattaa hankkia oma leivänpaahdin ja vohvelirauta, koska ne on hankala puhdistaa. Leivänpaahtimiin on myös olemassa paahtopusseja.
  • Hyviä reseptejä ruoka-allergisille löytyy Erimenusta.