Allergiaruoanvalmistus
Ruoanvalmistukseen joudutaan kiinnittämään huomiota, koska
kaupan valikoima ei aina palvele ruoka-allergista asiakasta. Sopivien
ruoka-aineiden hankkiminen vaatii perehtymistä ja ruoanvalmistuksessa
eivät päde perinteiset opit:
- leivonta gluteenittomista jauhoista on ongelmallista sitkon puuttuessa
- miten ohukaiset onnistuvat ilman kananmunaa
- miten tehdä kakkutaikina ilman kananmunaa ja tuttuja jauhoja?
Samaa ruokaa koko perheelle?
Mahdollisuuksien mukaan koko perheelle voi valmistaa ja
tarjota samaa ruokaa ja siten helpottaa ruoanlaitto-ongelmaa. Kun tekee
kaikille sopivaa ruokaa, estetään myös kontaminaation mahdollisuus
- sopimatonta ruoka-ainetta ei pääse ruokaan. Ilman kananmunaa onnistuu
koko perheelle lihamureketaikina tai monet vuokaruoat, kastikkeet voi
suurustaa maissitärkkelyksellä, kalakeiton nesteenä voi olla
tomaattimehua maidon tilalla jne. Samaa ruokaa tehtäessä vanhemmat ja
muut perheenjäsenet voivat maustaa ruoan omaan makuunsa sopivaksi.
Jääkaapissa valmis ruoka säilyy muutaman päivän
hyvänä. Siellä voi pitää valmiina myös puuroa tai kasvissosetta, josta
on helppoa tehdä leivonnaista tai käyttää ruoan pohjana.
Ruoka-allergiselle voi valmistaa kerralla pakasteeseen kerta-annoksina
isomman määrän ruokia mistä pitää tai missä käytetään esim.
gluteenitonta makaronia tai korvaavaa maitoa. Tuotteet tulee merkitä
hyvin, jotta eivät sekaannu tavallisiin ruokiin.
Ruoanvalmistuksessa huomioitavaa
- Allergiselle
käytettävien ruoka-aineiden, ruoanvalmistusastioiden ja -välineiden
puhtaus on tärkeää. Hyvä käsihygienia on keskeistä valmistettaessa
ruokaa allergiselle.
- Ruoka-aineet tulisi
säilyttää kaapissa omalla hyllyllään, mielellään ylhäällä tai omassa
kaapissa tai laatikostossa, jotta eivät ole kosketuksissa allergisoivan
aineen kanssa.
- Erityisen herkille,
vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville lapselle voidaan hankkia omia
ruoanvalmistusvälineitä mm. leikkuulauta tai kattila, jotta niiden
kautta ei siirry allergisoivaa ainetta ruokaan.
- Allergisen ruoan tai
leivonnaiset voi valmistaa ennen muuta ruokaa, koska tällöin pinnat ovat
puhtaita eikä ilmassa ole allergiaa aiheuttavan aineen hiukkasia.
- Vehnä-ohra-ruis-allergiselle tulee olla oma margariinirasia, jotta sen
kautta ei siirry gluteenittomaan leipään esim.
vehnäleivänmuruja.
- Allergiselle tulisi hankkia oma leivänpaahdin tai paahtopussi ja vohvelirauta, koska sen puhdistus allergisoivasta aineesta on hankalaa.
- Ruokailutilanteessa voi katsoa ettei allerginen lapsi epähuomiossa saa sopimatonta ruokaa esim. leivänmuruina.