Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Ristiallergiat


Siitepölyn ja ruoka-aineen valkuaisaineiden rakenteessa esiintyvät samankaltaisuudet saavat aikaan monenlaisia allergiaoireita. Ilmiötä kutsutaan ristiallergiaksi.

  • Tuoreista hedelmistä kuten omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, kiivi, ananas, avokado, mango, nektariini, passionhedelmä.
  • Raaoista juureksista porkkana, palsternakka, selleri, peruna.
  • Tuoreista vihanneksista tomaatti ja paprika.
  • Osalle oireita saattavat aiheuttaa pähkinät, mantelit ja mausteet.

Lehtipuiden, koivun ja lepän siitepölyt ristireagoivat hedelmien, juuresten ja mausteiden kanssa.

  • Selleri, palsternakka, porkkana, kamomilla, korianteri, kumina, persilja, pippurit, rakuuna, sinappi ja valkosipuli.
  • Oireita voi esiintyä myös muista mykerökukkaisten heimoon kuuluvista kasveista: mali eli koiruoho, rakuuna, piiskut, päivänkakkara, asterit, kärsämöt, voikukka ja kehäkukka. Niitä saatetaan käyttää yrtteinä mausteissa, teesekoituksissa, viineissä ja kosmeettisissa tuotteissa.
  • Heinäkasveihin kuuluvat viljakasvit.
  • Herne, maapähkinä ja soija.
  • Pippurit ( valko-, musta-, viher-, rose-, cayenne-, chilipippuri)
  • Kaneli, curry, inkivääri
  • Kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi.

Oireet ovat yksilöllisiä

Yksilöllinen vaihtelu oireita aiheuttavien ruoka-aineiden ja oireiden kesken on suurta. Toiset saattavat saada oireita vain siitepölyaikaan, toiset ympäri vuoden ja toiset eivät oireile lainkaan. Ruokien aiheuttamat oireet ovat hyvin monimuotoisia: huulten, suun ja nielun kirvelyä, kutinaa, poltetta tai turvotusta, silmien vuotamista ja kutinaa, aivastelua ja nuhaa, mahakipua, ripulia tai astmaoireita. Voimakkaita, hengenvaarallisia anafylaksia oireita saattavat aiheuttaa mm. pähkinä, selleri tai kiivi.

Siitepölyallergia on useimmin kouluikäisten lasten, nuorten ja aikuisten vaiva. Useimmin siitepölyyn liittyvät ruoka-allergiat ovat luonteeltaan pysyviä.

Ruoka-aineiden käsittely saattaa auttaa sopivuuteen

Mitään ruoka-aineita ei tulisi jättää turhaan pois ruokavaliosta. Ruoka-aineiden sopivuuteen siitepölyallergiselle saattaa auttaa niiden käsittely:

  • kypsentäminen
  • kevyt höyryttäminen tai mehustaminen
  • raastaminen
  • soseuttaminen (lasten soseet)
  • säilöminen
  • varastoiminen (perunat ja porkkanat).

Käsitteleminen vaikuttaa allergiaa aiheuttavien valkuaisaineiden rakenteeseen niin, ettei elimistö enää tunnista niitä haitallisiksi. Peruna saattaakin sopia hyvin keskellä talvea varastoituna, pakasteperunasoseena tai ranskanperunana. Juuresten ja hedelmien kypsentäminen vähentää allergeenisuutta selleriä lukuun ottamatta. Pakastamisella ei ole osoitettu allergeenisuutta vähentävää vaikutusta.

Eri lajien välillä saattaa sopivuudessa olla eroja, mm. kotimaiset omenat saattavat sopia ulkomaisia paremmin. Kasvisten ja hedelmien kypsyysasteissa saattaa myös olla sopivuuseroja.

HUOM! Käsittely ei kuitenkaan vaikuta sellerin, kiivin, mausteiden, pähkinöiden ja mantelin sopivuuteen, joten ne tulee jättää kokonaan pois.


Vaihtelua ruokavalioon

Kasviksia tai hedelmiä kannattaa kokeilla muussa muodossa kuin tuoreena, koska niillä saadaan ruokavalioon vaihtelua, väriä ja ne ovat hyviä eri ravintoaineiden, mm. vitamiinien ja kuidun lähteenä.

Siitepölyallerginen saa lisää vaihtelua ruokavalioonsa esimerkiksi seuraavista ruoka-aineista:

  • eri kaalikasvit, salaatit
  • sipuli, purjo
  • kurkku, kesäkurpitsa
  • sienet
  • parsa, maissi
  • lanttu, mustajuuri, maa-artisokka
  • marjat, raparperi
  • melonit, viinirypäleet
  • pastöroidut hedelmämehut
  • säilykehedelmät (ananas, persikka, aprikoosi)
  • lasten hedelmä- tai marjasoseet.

Lue lisää siitepölyallergiasta: http://www.allergia.fi/allergiat/