Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry 

Kananmuna-allergia


Kananmuna-allergia on yksilöllistä. Kananmuna saattaa käydä osana ruokaa tai leivonnaisissa, esim. makaronilaatikossa tai pullassa. Herkemmät muna-allergikot saattavat saada oireita ollessaan samassa tilassa, jossa munaa vatkataan tai paistetaan ilmaan leviävistä valkuaisaineista. Ruoanvalmistuksessa muna-allergeenit eivät pilkkoudu.


Kiellettyjä ruoka-aineita

Kananmuna - allergiselle oireita aiheuttaa:

  • Kananmunan valkuainen ja keltuainen
  • Kuivattu munajauhe
  • Munaproteiini, albumiini
  • Muiden lintujen munat saattavat aiheuttaa oireita
  • Kananmunaa sisältävät ruoat. Kananmunaa saattaa olla leivonnaisissa, tuorejuustoissa, majoneesissa, pastoissa, jäätelöissä ym

Kananmunan korvaaminen

Yhden (1) kanamunan voi korvata jollakin seuraavista:

  • 1 dl peruna- tai bataatti- tai muuta kasvissosetta
  • 1 dl omena- tai banaani- tai muuta hedelmäsosetta
  • 2 rkl soijajauhoja
  • 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä
  • 1 tl No Egg kananmunankorviketta (katso erimenu.fi)
  • Monista laatikkoruoista munan voi jättää pois, esim. maksa-, porkkana- ja lanttulaatikot.
  • Liha- ja makaronilaatikoiden nesteeksi käy kevyesti suurustettu liha- tai kasvisliemi tai soija-, kaura- tai riisijuomaan lisätään 2 rkl soijajauhoa.
  • Munamaidon voi korvata maitojauhe-vesiseoksella 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä.
  • Mureketaikinoissa voidaan käyttää peruna- tai kasvissosetta tai -raastetta, soijajauhoa, maitojauhetta tai maissitärkkelystä.
  • Ohukais- ja pannukakkutaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissoseita tai banaania, rahkaa tai maitojauhetta. Taikina saa turvota n. 30 min ennen paistamista.
  • Pullataikinasta munan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun käyttää esim. vesi-siirappiseosta tai sulatettua rasvaa. Huomioi puhdas pullasuti!
  • Munattomia leivonnaisia ovat mm. piimäkakut, pikkuleivistä kauralastut, Hanna tädin kakut. Muroleivonnaisissa voi rasva - sokerivaahtoon lisätä hedelmäsosetta.

HUOM! Pakkausmerkinnät tulee lukea huolella.