Kananmuna-allergia
Kananmuna-allergia on yksilöllistä. Kananmuna
saattaa käydä osana ruokaa tai leivonnaisissa, esim. makaronilaatikossa
tai pullassa. Herkemmät muna-allergikot saattavat saada oireita
ollessaan samassa tilassa, jossa munaa vatkataan tai paistetaan ilmaan
leviävistä valkuaisaineista. Ruoanvalmistuksessa muna-allergeenit eivät
pilkkoudu.
Kiellettyjä ruoka-aineita
Kananmuna - allergiselle oireita aiheuttaa:
- Kananmunan valkuainen ja keltuainen
- Kuivattu munajauhe
- Munaproteiini, albumiini
- Muiden lintujen munat saattavat aiheuttaa oireita
- Kananmunaa sisältävät ruoat. Kananmunaa saattaa olla leivonnaisissa, tuorejuustoissa, majoneesissa, pastoissa, jäätelöissä ym
Kananmunan korvaaminen
Yhden (1) kanamunan voi korvata jollakin seuraavista:
- 1 dl peruna- tai bataatti- tai muuta kasvissosetta
- 1 dl omena- tai banaani- tai muuta hedelmäsosetta
- 2 rkl soijajauhoja
- 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä
- 1 tl No Egg kananmunankorviketta (katso erimenu.fi)
- Monista laatikkoruoista munan voi jättää pois, esim. maksa-, porkkana- ja lanttulaatikot.
- Liha- ja
makaronilaatikoiden nesteeksi käy kevyesti suurustettu liha- tai
kasvisliemi tai soija-, kaura- tai riisijuomaan lisätään 2 rkl
soijajauhoa.
- Munamaidon voi korvata maitojauhe-vesiseoksella 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä.
- Mureketaikinoissa voidaan käyttää peruna- tai kasvissosetta tai -raastetta, soijajauhoa, maitojauhetta tai maissitärkkelystä.
- Ohukais- ja
pannukakkutaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissoseita tai
banaania, rahkaa tai maitojauhetta. Taikina saa turvota n. 30 min ennen
paistamista.
- Pullataikinasta
munan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun käyttää esim.
vesi-siirappiseosta tai sulatettua rasvaa. Huomioi puhdas pullasuti!
- Munattomia
leivonnaisia ovat mm. piimäkakut, pikkuleivistä kauralastut, Hanna tädin
kakut. Muroleivonnaisissa voi rasva - sokerivaahtoon lisätä
hedelmäsosetta.
HUOM! Pakkausmerkinnät tulee lukea huolella.